Legiștii au confirmat miercuri dimineață că băiatul de 16 ani care a murit la Spitalul Judeţean de Urgenţe din Târgu Jiu a avut peritonită. Medicul chirurg Valentin Neagu a declarat pentru Antena 3 CNN că a "acționat procedural și nu regretă nimic".
Sicriul cu trupul adolescentului de 16 ani care a murit pentru că medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţe din Târgu Jiu au refuzat să îl opereze a fost ridicat de la morgă de sora băiatului.
Tânăra, care l-a crescut după ce părinţii lor au murit într-un accident, refuză să creadă că fratele ei nu avea nicio şansă să trăiască, aşa cum susţin medicii. Între timp, legiştii au confirmat că adolescentul a murit din cauza peritonitei. La spital, ancheta este în desfăşurare.
Reporter: Credeți că ar fi putut fi salvat?
Cumnatul băiatului: "Noi așa credem, ei în continuare spun că nu putea fi salvat, nu o să ne spună nouă că puteau. Cred că dacă plecau la 7 când a ajuns la spital aici la Urgențe, cred că dacă măcar încercau, nu se pierdea atâta timp prețios și rămâneam cu speranța că am încercat chit că se ajungea tot la același consens."
Medicul chirurg Valentin Neagu: "Nu regret decizia de a nu interveni, regret deznodământul cazului, nu îmi este indiferent un pacient pe care îl consult, căruia îi fac o recomandare medicală, să decedeze. Scopul meu nu este să am pacienți decedați."
Medicul de gardă Amza David, cel care a preluat cazul băiatului de 16 ani mort în Spitalul Judeţean Gorj la câteva ore după ce a fost adus, explică, într-o postare pe Facebook, cum a abordat situaţia.
„Cazul unui copil de 16 ani cu patologie complexa (diferite boli), se prezinta la UPU. Eşti solicitat la consult şi il efectuezi imediat. Constaţi că acesta este insuficient investigat şi soliciţi un tomograf. Se pune diagnosticul unei afecţiuni ce necesită intervenţie chirurgicală (...). Copilul are stare stabilă, merge singur la pat, este stabil cardiac şi respirator, nu îi este pusă viaţa în pericol. Copil fiind, la 16 ani, se încadrează în specialitatea de chirurgie infantilă. Soliciţi transferul la Craiova, cel mai apropiat spital cu medici de chirurgie infantilă de gardă. Spitalul ia legătura şi SE APROBĂ transferul. Acum încep problemele: NU ESTE AMBULANŢĂ CU MEDIC LA TÂRGU JIU. Aflăm că vine de la Craiova echipaj corespunzător. Nu mai avem medici de chirurgie infantilă pentru a se ocupa de aceste cazuri din Târgu Jiu, nu avem medic de neurochirurgie pentru urgenţe, nu avem medic de chirurgie plastică, nu avem medic cardiolog (nici medic de cardiologie infantilă) de gardă, nu avem medic de chirurgie toracică, toţi cei enumeraţi mai sus fiind necesari în urgenţă (ce facem fara ei in cazul unui accident?),iar lista cu „nu avem” devine îngrijorător de lungă". scrie medicul Amza David pe pagina sa de Facebook.
El continuă spunând că transferul pacientului la Craiova este întârziat peste trei ore, iar acesta face complicaţii datorate „unei patologii mai complexe (alte boli pe care copilul le are)”.
„Soseşte ambulanta de la Craiova, dar este prea tarziu. Copilul este netransportabil şi în curând decedează. Ca medic, cu ani de experienţă, cu mii de cazuri ajung in situatia să mă întreb : să il operez, depăşindu-mi competenţa, riscând să evolueze nefavorabil, să fiu acuzat că l-am operat nefiind de specialitate şi că nu l-am trimis la Spital cu medici de chirurgie infantilă? Să solicit transferul pacientului către Spitalul cu medici de chirurgie infantilă sperând să-i cresc şansele la viaţă? Am ales a doua variantă. Ca medic cu ani de experienţă, cu ani în care m-am dedicat complet meseriei mă intreb: mie mi se datorează situaţia Serviciului de Ambulanţă Gorj? Mie mi sedatorează lipsa cadrelor medicale de specialitate din acest spital? Mă intreb, după ani de experienţă şi mii de cazuri, mie mi se datorează această lungă listă cu „nu avem?", se întreabă medicul pe Facebook.
Băiatul de 16 ani a murit luni seară la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu, pentru că nu a fost operat la timp. El trebuia să fie transferat la Craiova, dar SAJ Gorj nu avea o ambulanță cu medic disponibilă, așa că aștepta să vină o alta, de la 200 de km distanță.