Mai mulţi şobolani au fost filmaţi în curtea Spitalului de Copii „Marie Curie“ din Capitală. Directorul directorul Clinicii de Ortopedie Pediatrică a spitalului spune că subsolul instituţiei este plin de şobolani şi există pericolul ca animalele să ajungă chiar în saloane. Situaţia este analizată la această oră la Direcţia de Sănătate Publică.
Bolile pe care le pot transmite şobolanii şi muşcătura acestora pot fi letale. Şobolanii sunt purtătorii unor boli infecţioase grave pe care le transmit persoanelor care ajung în contact cu aceste animale infectate.
După cum afirmă medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase, cea mai întâlnită boală infecţioasă pe care şobolanii o transmit la om este leptospiroza. Boala se transmite prin contactul cu urina animalului infectat, contaminarea solului sau a apei cu leptospire.
După ce o persoană a fost infectată cu această boală, în perioada de incubaţie, 21 de zile, apar simptome că febră, frisoane, hepatită, meningită, afectarea renală. Bolnavul trebuie să se prezinte imediat la medic, deoarece se poate ajunge la septicemie şi deces.
O altă boală infecţioasă gravă pe care şobolanul o poate transmite omului este listerioză. Transmiterea bolii se poate face pe cale digestivă (alimente contaminate), respiratorie şi cutanată.
Febra muşcăturii de şobolan este o altă boală pe care o poate transmite această la om. Conform celor declarate de medicii infecţionişti, în ultimii ani, nu au existat cazuri diagnosticate cu această boală.
Această boală infecţioasă are o perioadă de incubaţie de la 3 la 10 zile, iar simptomele care apar în această perioadă pot fi dureri articulare, adenopatiile (umflarea ganglionilor), febră şi chiar erupţii. Dacă nu este tratată la timp, febră muşcăturii de şobolan duce la afectarea funcţiilor cardiace, septicemie şi decesul bolnavului.
Şobolanii pot transmite şi rabia, o boală infecţioasă cu o evoluţie destul de rapidă. Un bolnav diagnosticat cu rabie are hidrofobie (frică de apa), este agitat, are halucinaţii, nu-şi poate înghiţi saliva, paralizează. În stadiul avansat, pacientul ajunge în stare de insuficienţă respiratorie acută, colaps, urmate de deces.