Antena 3 CNN Actualitate Soarta fetiţei, gravidă în urma unui viol, va fi decisă vineri

Soarta fetiţei, gravidă în urma unui viol, va fi decisă vineri

Soarta fetiţei, gravidă în urma unui viol, va fi decisă vineri
25 Iun 2008   •   13:27

O comisie formată din specialişti de la Ministerele Muncii, Justiţiei şi Sănătăţii şi din reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Copilului (ANPC) se va întruni astăzi (n.r. miercuri) şi va oferi, vineri 27 iunie, o decizie în cazul fetiţei de 11 ani din judeţul Neamţ, care a rămas însărcinată după ce a fost violată de unchiul ei.

Într-o conferinţă de presă, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că Ministerul Sănătăţii Publice nu are atribuţii să intervină în actul de decizie al medicilor, în acest caz care "a ridicat multe probleme în societatea românească". "Prevederile în vigoare nu răspund situaţiei concrete cu care ne confruntăm. Din punct de vedere medical există păreri divergente. Intervine apoi şi componenta juridică, legea din România nepermiţând avortul după 14 săptămâni de sarcină", a spus Nicolăescu.



Ministrul Sănătăţii a mai spus că, dacă această comisie de specialişti va decide că sarcina trebuie întreruptă, "se va schimba şi legislaţia. Va fi nevoie şi de o dezbatere publică, în care să fie implicaţi cât mai mulţi doctori, avocaţi, oameni, reprezentanţi ai bisericii". "Dacă nu se va întrerupe sarcina, atunci legislaţia nu va suferi modificări, iar astfel de cazuri vor fi rezolvate în ţările în care legea permite", a mai declarat Nicolăescu.

Fetiţa a aflat că este însărcinată abia după patru luni, iar legea din România prevede că un avort este ilegal după ce sarcina împlineşte 14 săptămâni. Totuşi, Alexandra V. (n.r. numele a fost făcut public de ministrul Sănătăţii) nu şi-a dorit această sarcină, iar comisia de specialişti va hotărî dacă fetiţa va avea voie, în mod excepţional, să facă avort.

Reprezentanţii ANPC susţin că medicii de la Iaşi, care au declarat că sarcina nu poate fi întreruptă, au interpretat incorect legislaţia privind drepturile copilului şi că fetiţa însărcinată ar trebui să facă un avort imediat. Mai mult, specialiştii atrag atenţia că viaţa fetiţei este în pericol dacă medicii nu vor efectua avortul cât mai repede.

În cazul unui verdict nefavorabil din partea comisiei de specialişti, părinţii fetei de 11 ani sunt decişi să plece cu fiica lor în Anglia, unde legislaţia este mai permisivă. Primarul localităţii Piatra Şoimului, Nicolai Nicorescu, a declarat pentru Mediafax că familia a obţinut o finanţare pentru deplasarea în Anglia şi că vor merge acolo pentru ca fata să poată face întreruperea de sarcină. ?Vor să plece pentru că nu vor acest copil, mai ales că cel care a violat-o este fratele mamei ei?, a declarat primarul din Piatra Şoimului.

Avort sau naştere? Ce credeţi că e mai bine pentru fetiţa însărcinată în urma unui viol

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close