Antena 3 CNN Actualitate SMURD Bihor a conceput o autospecială care poate transporta doi pacienţi aflaţi în stare critică, inclusiv cei cu coronavirus

SMURD Bihor a conceput o autospecială care poate transporta doi pacienţi aflaţi în stare critică, inclusiv cei cu coronavirus

Claudia Popovici
1 minut de citit Publicat la 23:30 09 Noi 2020 Modificat la 23:30 09 Noi 2020
o_1emnau0ksasdn32a0s1bct3kcb.jpg
Sursa foto: ISU Bihor

În valoare de aproape 200.000 de euro, autospeciala va fi folosită, începând de luni, de SMURD Bihor pentru transportarea bolnavilor înalt contagioşi, aflaţi în stare critică, inclusiv cei cu coronavirus.

Potrivit unui comunicat al ISU Bihor , autospeciala a fost prezentată, luni, la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana", de managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, dr. Gheorghe Carp, şeful UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea şi inspectorul şef al ISU Bihor, colonel Sorin Mihai Caba.

A fost concepută de echipa SMURD Bihor în primele luni de COVID-19

Autospeciala va fi încadrată cu un echipaj SMURD, format din medic specialist medicină de urgență, asistent medical precum și doi pompieri militari paramedici, din care un conducător auto.

Este asemănătoare cu o ambulanţă de tip Terapie Intensivă Mobilă

Autospeciala este dotată cu aparatură modernă şi concepută astfel încât să asigure cerinţele, atât pentru asistarea pacienţilor în stare critică, cât şi pentru siguranţa personalului, dispunând de mijloace de decontaminare a aerului din interior şi de un nou tip de compartimentare.

În cabina medicală există separatoare din folie specială, transparentă, pentru fiecare pacient în parte, iar personalul poate să supravegheze sau să intervină asupra pacienţilor, care pot avea patologii diferite, prin intermediul unor prelungiri - mâneci, fără a intra în contact direct cu aceştia.

Mai mult, autospeciala este prevăzută cu un compartiment utilizat de personalul medical pentru echipare/dezechipare costume de protecţie, acesta fiind complet separat de cabina medicală şi de cabina conducătorului auto, se arată în comunicatul emis de ISU Bihor.

Autospeciala a fost achiziționată de Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea prin finanțare obținută în cadrul proiectului "Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19 în Municipiul Oradea și Județul Bihor, cod SMIS 138155, proiect contractat în cadrul apelului: OIM/819/9/1/Consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19."

În Bihor numărul de cazuri pozitive confirmate de la începutul pandemiei este de 9059. 208 cazuri noi de infectare cu noul coronavirus au fost raporate luni, 9 noiembrie.

Incidenţa înregistrată în ultimele 14 zile este de 5,52 de cazuri la mia de locuitori. Probe pozitive la retestare:15.

 

 

×
Parteneri
x close