După decizia Rusiei de a sista întreg tranzitul de gaze naturale de pe teritoriul Ucrainei, destinat Europei, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a convocat pentru miercuri, la ora 10:00, un comandament de urgenţă la sediul instituţiei. La întrunire au participat reprezentanţii Petrom, Transgaz, Distrigaz şi oficiali ai Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniu (ANRE).
În urma şedinţei de urgenţă, ministrul Economiei a afirmat că a luat decizia de a declara stare de urgenţă în România.
Acesta a calificat decizia drept un "instrument legal" prin care agenţii economici, în principal Transgaz, să poată gestiona operativ sistemul de transport, în ordinea priorităţilor stabilite la Ministerul Economiei.
Potrivit ministrului, măsura a fost luată în principal pentru simplificarea procedurilor de livrare a combustibililor alternativi. Astfel, susţine Videanu, perioada necesară licitaţiilor va fi redusă şi se va opta pentru negociere directă.
Programul de livrări zilnice va fi stabilit în cursul zilei de joi, prioritate având ELCEN Bucureşti, Galaţi şi Piteşti.
ADRIEAN VIDEANU DECLARĂ STARE DE URGENŢĂ:
Ulterior, oficialii Ministerului Economiei au precizat că "starea de urgenţă" anunţată este, de fapt, o "situaţie de urgenţă".
A.VIDEANU SCHIMBĂ "STAREA DE URGENŢĂ" ÎN "SITUAŢIE DE URGENŢĂ":
Începând de miercuri dimineaţă, România nu mai primeşte deloc gaze naturale ruseşti, după ce a fost întreruptă livrarea şi prin Medieşul Aurit. Cu o zi în urmă, acelaşi lucru s-a întâmplat la celălalt punct de intrare, Isaccea. În Nordul ţării, autorităţile locale se tem că populaţia va avea de suferit din cauza lipsei de gaz.
Vedeţi lista localităţilor din România afectate de criza gazelor.
Vedeţi lista statelor afectate de oprirea livrărilor de gaz rusesc.
Ministrul Economiei susţine că măsurile luate până în prezent au fost de compensare. Acesta a precizat că trebuie acoperit un gol de 7 milioane metri cubi de gaze, ceea ce înseamnă 7000 tone de păcură pe zi.
Potrivit ministrului, "stocul din depozite de astăzi este de 2,18 miliarde de metri cubi".
"Gazprom ne-a asigurat că ei trimit gaze în continuare şi problema nu este de la ei", a adăugat acesta.
Adriean Videanu a dat asigurări că niciun român nu va avea de suferit în ceea ce priveşte consumul casnic şi agentul termic. Acesta a precizat, însă, că, dacă temperaturile vor scădea sub -15 grade, cea care va avea de suferit va fi industria.
Ministrul Economiei a mai declarat că repornirea unor companii din industrie va fi amânată. "Este vorba despre Mechel Steel Târgovişte, care au cerut repornirea de mâine (n.r. joi). (...)Probabil vom discuta de luni această problemă", a declarat ministrul Economiei, Adriean Videanu.
Mechel Steel Târgovişte este o companie cu capital rusesc, proprietate a oligarhului rus Igor Ziuzin, care produce oţeluri aliate şi nealiate, precum şi beton. Combinatul are aproximativ 3.700 de angajaţi, dintre care peste 3.000 au intrat în şomaj tehnic la începutul lunii noiembrie, pe fondul crizei economice.
În România, Mechel mai deţine Ductil din Buzău şi Combinatul de sârmă de la Câmpia Turzii.
ADRIEAN VIDEANU, DESPRE CRIZA GAZELOR NATURALE:
Antena3.ro