Antena 3 CNN Actualitate Situaţie alarmantă! Pandemia a transformat românii în medici de ocazie

Situaţie alarmantă! Pandemia a transformat românii în medici de ocazie

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 09:55 20 Feb 2021 Modificat la 09:59 20 Feb 2021
Situaţie alarmantă! Pandemia a transformat românii în medici de ocazie
Sursa foto: Piyabay

Automedicaţia este un fenomen care ia mare amploare în România, fie că vorbim despre suplimentele alimentare, despre analgezice, sau uneori chiar antibiotice.

Românii se tratează după ureche

Nu există român care să nu fi trecut pe la farmacie fără o reţetă medicală. Mai ales acum în pandemie, când de frică să nu ajungă la spital şi să se contamineze, oamenii se tratează acasă, după ureche.

Total greşit, spun medicii care avertizează, că pe lângul riscu de reacţii adverse, medicamentele pot trata doar simptomele care pot ascunde boli foarte grave.

Rezultatele automedicaţiei se văd deja. În ultimul timp, tot mai mult pacienţi au ajuns la urgenţă, după ce au înghiţit pastile de capul lor.

Numărul celor care se tratează singuri a crescut alarmant

La Spitalul Judeţean din Timişoara, numărul pacienţilor internaţi din cauza medicamentelor luate fără recomandarea unui medic, a crescut alarmant.

Sebastian este unul dintre exemple. La 38 de ani, bărbatul face dializă de 10 ani. De teama infectării cu SARS CoV-2 , tânărul a luat pastile preventiv.

''Am mai luat Paracetamol, medicamente din astea uşoare, de febră. Am luat în fiecare zi, două dimineaţă şi seara'', spune pacientul.

Gestul său iresponsabil era să îl coste viaţa, spune medicul care îl tratează de un deceniu.  

''Putea să fie uşor tragic cazul respectiv, pentru că este un pacient puţin mai special, este un un pacient cu insuficienţă renală care face şi dializă şi care a recurs la o medicaţie care se dă de obicei pentru pacienţii care nu au probleme de niciun fel. Un medicament care aparent este banal, Paracetamolul, deşi luase o doză care apartent nu este mare, patru pastile pe zi. În cazul lui, având în vedere afectarea renală, a fost suficient astfel încât să îi afecteze ficatul'', explică Adelina Mihăiescu, medic nefrolog.

Nici pe secţia COVID a spitalului situaţia nu este mai bună. Mulţi dintre cei care au luat pastile după ureche, au avut nevoie de oxigen.

Doza administrată de medicamente face diferenţa dintre leac şi otravă

Situaţia este alarmantă şi în rândul pacienţilor care iau vitamine cu pumnul. Managerul spitalului avertizează că diferenţa între leac şi otravă o face doza administrată.

''Este foarte important .Chiar dacă şi vitaminele se pot lua fără prescripţie, să ne întrebăm medicul de familie sau medicul curant, în ce cantitate luăm aceste vitamine. Vitaminca C sau Zincul nu se iau pe o perioadă nedeterminată de timp'', a explicat Raul Pătraşcu, manager Spitalul Judeţean din Timişoara.

În urmă cu trei zile, un bărbat din Botoşani a murit după o supradoză de Paracetamol. El se trata singur acasă pentru COVID-19. 

×
x close