El a precizat că în 2011 erau cu patru mii mai mulţi, dar numărul acestora nu este exact, pentru că românii, de obicei, nu anunţă misiunile diplomatice atunci când ajung într-o ţară străină.
În prezent, România este singura ţară din Europa care are încă deschise şi funcţională ambasada de la Damasc.
"Dat fiind faptul că cetăţenii noştri nu au acest obicei de a se înregistra întotdeauna la ambasade, în Siria, la ora actuală avem undeva peste 10 mii de cetăţeni români. Precizez faptul că începând cu 2011, momentul declanşării conflictului armat din Siria, Ministerul Afacerilor Externe a repatriat prin mijloace proprii aproximativ şapte sute de cetăţeni români. Un alt număr, mult mai însemnat, din informaţiile noastre, au reuşit să se repatrieze pe cont propriu către România", a spus Bogdan Stănescu.
El a precizat că românii aflaţi în zone de risc sau care au nevoie de ajutor în străinătate au la dispoziţie sistemul de alertă "Un SMS îţi poate salva viaţa", prin care primesc datele de contact ale misiunilor diplomatice româneşti din zonă, dar şi aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă", care poate fi descărcată gratuit atât din Google Play, cât şi din Apple Store.
România are de la an la an tot mai multe oficii consulare, asta pentru că a crescut şi numărul de români din afara ţării.
În total, acum avem 139 de reprezentanţi, dar cum şi zonele de risc s-au înmulţit, sfatul Ministerului de Externe este ca înainte de orice călătorie sau înainte de a accepta o slujbă, de exemplu, în altă ţară, românii să se informeze în legătură cu situaţia din acele state şi chiar să evite ţările calificate cu risc pe site-ul ministerului.
Asta pentru că posibilităţile de acţiune ale Ministerului de Externe sunt reduse în astfel de zone.