Antena 3 CNN Actualitate Ce stimulente pot primi românii care muncesc şi după vârsta de pensionare? | Răspunsul fostei şefe a Casei de Pensii

Ce stimulente pot primi românii care muncesc şi după vârsta de pensionare? | Răspunsul fostei şefe a Casei de Pensii

Doina Pârcălabu, fost şef a Casei de Pensii şi actual secretar de stat în Ministerul Familiei, propune guvernului o serie de stimulente care ar putea fi acordate românilor care aleg să muncească şi după vârsta de pensionare.

Ce stimulente pot primi românii care muncesc şi după vârsta de pensionare? | Răspunsul fostei şefe a Casei de Pensii
de Mihaela Bîrzilă    |    12 Iun 2022   •   18:54

Românii care vor să muncească şi după vârsta de pensionare ar putea fi scutiți de contribuțiile pentru banii câștigați, dacă renunţă să mai ceară recalcularea pensiei, aşa cum se întâmplă în prezent pentru fiecare an în plus de muncă.

Doina Pârcălabu, fost şef a Casei de Pensii şi actual secretar de stat in Ministerul Familiei a explicat ce scenarii ar putea fi analizate şi implementate de guvernanţi.

"Acest stimulent care se acorda pentru calculul pensiei când o persoana rămâne în activitate după vârsta pensionarii.

Aici cred că putem aduce îmbunătățiri în sensul cuantificării semnificativă a acelui supliment în ceea ce privește orice an care contribuie după vârsta pensionarii.

Sau putem să gândim şi o altă variantă în sensul scutirii de la plata contribuiților, astfel încât suma câștigată să fie scutită de plata contribuțiilor şi să nu-şi mai invoce dreptul corespondent de recalculare a pensiei. Pot fi gândite măsurile în variante combinate.

Pe de alta parte, se pot imagina forme de sprijin pentru angajatori care utilizează vârstnici în meseriile care nu se mai regăsesc în completarea cerinței pe piaţa muncii.

Avem, foarte mulţi ingineri pregătiți înainte de '89 care pot să-şi aducă prinosul lor la dezvoltarea economiei.

Aceasta idee îmi aparține şi o propunere care poate fi făcută şi analizată şi văzut în ce măsura poate fi şi adoptată.

Sunt multe variante de a discuta pentru diversificarea activităților pentru persoanele vârstnice, plecând de la activități culturale care le acoperă nevoia de îmbogățire sufletească, nevoile economice şi nevoia de ajutor în cadrul aceleiași generații.

Avem un minister dedicat familiei care își propune abordarea integrată a problematicii familiei, de la copii până la vârstnici.

Încercăm să identificam problematicile şi să vedem în ce măsura pot fi reglementate în sensul de a diversifica formele de sprijin pentru familie şi de a le face țintite către cele care au intradevar nevoie de a fi sprijine", a precizat Doina Pârcălabu, fost şef a Casei de Pensii şi actual secretar de stat în Ministerul Familiei în emisiunea News Magazine de la Antena 3. 

×
Subiecte în articol: pensii Doina Pârcălabu casa de pensii
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Val de zboruri întârziate în România. Sezonul vacanţelor a început ca un coşmar
x close