Momentan, se pot înscrie pentru vaccin doar persoanele din etapa 1, respectiv lucrătorii din domeniile sănătate și social, nu şi restul populaţiei.
Programările pentru administrarea vaccinului se pot face pe pagina programare.vaccinare-covid.gov.ro.
"Începând de astăzi, 28 decembrie a.c., în conformitate cu Strategia de vaccinare împotriva COVID-19, se pot planifica la vaccinare persoanele din etapa 1, respectiv lucrătorii din domeniile sănătate și social, urmând să se activeze accesul în aplicație și pentru celelalte două grupe de vaccinare (grupa a II-a – populația cu grad de risc și lucrătorii care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale și grupa a III-a – populația generală).
Vom informa opinia publică imediat ce accesul în aplicație va fi disponibil și pentru aceste două grupe populaționale", anunță, luni, Comitetul național privind vaccinarea împotriva COVID-19.
Cine se poate programa pentru vaccin
Potrivit datelor transmise de autorități, în prima fază se pot programa pentru vaccin cei din domeniul sănătății și social - sistem public și privat:
a) personalul din spitale și unități ambulatorii, respectiv personalul medico-sanitar, personalul auxiliar, personal administrativ, securitate și pază și alte categorii;
b) personalul din sistemul de medicină de urgență: ambulanță, SMURD, IGSU, IJSU, camere de gardă, CPU, UPU;
c) personalul din medicina primară – din rețeaua de medicină de familie, medicină școlară și asistență medicală comunitară;
d) personalul din laboratoare, farmacii și alți lucrători din domeniul sănătății;
e) personalul din serviciile stomatologice;
f) medici rezidenți, elevi și studenți cu profil medical;
g) paramedici și alți voluntari care își desfășoară activitatea în unități sanitare;
h) personalul de îngrijire care își desfășoară activitatea în centrele rezidențiale și medico-sociale;
i) personalul care acordă îngrijiri medicale și sociale la domiciliu;
j) personalul din serviciile de sănătate publică și anume din Institutul Național de Sănătate Publică, Direcțiile de Sănătate Publică;
k) personalul din unitățile sanitare ale ministerelor cu rețea sanitară proprie;
l) personalul din centrele de dializă și transfuzii;
m) personalul implicat în derularea campaniilor de vaccinare.
Paşii de înscriere pentru vaccinare
1. Persoanele care se programează pentru a fi imunizate împotriva COVID-19 trebuie să-şi facă un cont pe baza datelor de identificare și a numărului de telefon.
2. În contul creat, românii au acces la propriile programări: centrul de vaccinare, datele la care vor fi efectuate prima administrare și rapelul (cea de-a doua doză).
3. În momentul programării, platforma generează un document pe baza căruia se va face accesul în centrul de vaccinare la data planificată.
4. Ulterior, la prezentarea în centrul de vaccinare a persoanei programate, validarea programării se realizează în zona de triaj prin scanarea codului QR de pe documentul generat de platformă sau pe baza cărții de identitate.
Dr. Streinu Cercel, mesaj ferm pentru români: Să-şi bage minţile în cap şi să se ducă să se vaccineze!
Românii infectaţi cu coronavirus şi care ajung la ATI pot scăpa cu sechele sau pot să nu mai iasă de acolo, motiv pentru care trebuie "să-şi bage minţile în cap şi să meargă să se vaccineze", atrage atenţia medicul Adrian Streinu-Cercel.
Deci, să-şi bage minţile în cap şi să se ducă să se vaccineze, e singurul sfat pe care pot să-l dau", a transmis, luni, la Antena 3, prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel, fostul manager al Institutului Matei Balş din Capitală.
Medicul spune că un caz dintr-un milion de vaccinaţi pot dezvolta reacţii adverse, "dar asta nu înseamnă să nu se vaccinăm", iar vaccinarea este "singura metodă prin care se previn bolile ucigătoare".
Prof. Cercel: Dacă vrem să scoatem virusul din circulaţie, peste 80% din populaţie trebuie vaccinată
Specialistul din prima linie spune că circa 80% din populaţie ar trebui imunizată pentru a putea stopa această pandemie.
"La nivel de planetă, peste 80% din populaţie ar trebui să se vaccineze, ca să ne imunizăm, că noi circulăm", spune dr. Cercel, care precizează că apar şi noi variante mutante ale virusului.
"Dacă vrem să scoatem virusul din circulaţie, peste 80% din populaţia de pe planetă trebuie să fie vaccinată. Şi la noi în ţară, acelaşi procent.
La noi, vorbim de o epidemie, la nivel global, de o pandemie.
Avem posibilitatea ca în decurs de 6-7-9 luni să încercăm să scoatem virusul din circulaţie pe teritoriul României", a precizat prof. dr. Streinu Cercel.
România a început vaccinarea contra COVID
Prima persoană vaccinată împotriva COVID în România a fost Mihaela Anghel, asistentă medicală generalistă la Institutul Național de Boli Infecțioase "Prof. Dr. Matei Balș", membră a echipei medicale care, în data de 27 februarie, a preluat primul pacient din ţară confirmat cu virusul SARS-CoV-2.
Campania de vaccinarea a început duminică, 27 decembrie, în toate cele 10 spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19.
Dozele de vaccin din prima tranșă - cele peste 3.000 de vaccinuri cu valoare de primă administrare - au fost alocate pentru vaccinarea personalului medical din cele zece unități medicale aflate în prima linie în lupta cu COVID-19.
În funcție de necesarul solicitat de fiecare dintre spitale, alocările pot fi oricând modificate în funcție de cererea unităților.
României i-au fost alocate 10.000 de doze în tranșa "simbol", care au ajuns în țară vineri, în ziua de Crăciun.
Alte 144.000 de doze de vaccin trebuie să sosească în țară zilele următoare pentru peste 370 de centre regionale de vaccinare din țară.