Antena 3 CNN a filmat în exclusivitate acest sistem, dar a ales să nu dezvăluie locația sa, din considerente de securitate.
Sistemul Patriot a înlocuit un alt sistem, operațional în ultimele șase luni.
Conform datelor accesibile din surse deschise, raza de acțiune operațională a unei baterii Patriot poate varia, în funcție de tipul de interceptor, între 80 și 180 de kilometri în cazul țintelor aeriene și între 40 și 75 de kilometri în cazul în care este vorba despre ținte balistice.
România achiziționat șapte sisteme Patriot în anii din urmă iar cel filmat de Antena 3 CNN este operațional, gata de a intra în acțiune la nevoie.
În GALERIA FOTO următoare, imagini filmate în exclusivitate de Antena 3 CNN cu sistemul Patriot mutat lângă un mare oraș din țara noastră:
Conform informațiilor oficiale, România are în prezent un singur sistem Patriot operațional
"Discutăm despre un context geopolitic extrem de sensibil și despre legile securității naționale, pe care Antena 3 CNN le respectă.
Sistemul antirachetă Patriot a fost amplasat aici pentru a înlocui un alt sistem ce a asigurat apărarea antiaeriană a marii aglomerații urbane în ultimele șase luni de zile, cel puțin.
Ministerul român al Apărării a achiziționat baterii Patriot încă din anul 2020. MApN a cumpărat șapte astfel de sisteme. Patru dintre ele au ajuns deja în România.
Unul, cel filmat de Antena 3 CNN, a fost operaționalizat. El poate fi folosit la orice oră. Urmează ca, rând pe rând, alte trei sisteme Patriot să fie operaționalizate în lunile imediat viitoare.
Ultimele trei baterii Patriot dintre cele șapte achiziționate ar trebui să ajungă în țara noastră în următorii doi-trei ani", a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Laurențiu Rădulescu.
Președintele român Klaus Iohannis și omologul său american, Joe Biden, au discutat săptămâna aceasta, la Washington, despre posibilitatea ca țara noastră să cedeze Ucrainei un sistem Patriot.
"România dispune de astfel de sisteme și atunci am fost întrebați și noi.
Și președintele Biden a adus această chestiune în discuție și i-am spus că sunt deschis să discutăm.
Asta însemnând ca va trebui să discut eu acasă, în CSAT, ce va trebui să oferim și ce putem să primim în schimb, pentru că este inacceptabil ca România să rămână fără apărare antiaeriană", a precizat Klaus Iohannis.