Siria a evacuat de pe teritoriul său aproape două treimi din arsenalul său chimic, a anunţat luni Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), care susţine că Damascul trebuie "să sporească" frecvenţa şi volumul evacuărilor, scrie
AFP.
"Guvernul sirian a efectuat a treisprezecea livrare de substanţe chimice, care au fost încărcate în cargouri prevăzute să le transporte în afara Siriei", a anunţat OIAC într-un comunicat. "Această livrare ridică la 65,1% volumul substanţelor chimice evacuate din Siria", potrivit OIAC.
În cadrul unui acord ruso-american din septembrie 2013 care a permis evitarea unei intervenţii militare americane, Siria, afectată de trei ani de un război civil, s-a angajat să distrugă arsenalul său chimic până la 30 iunie.
Dar operaţiunile de distrugere au întârziat şi mai multe termene au fost depăşite. Siria a evocat în special lipsa de securitate şi de material pentru a justifica întârzierile, în timp ce puterile occidentale acuză Damascul de tergiversarea procesului.
Damascul a declarat că deţine 700 de tone de agenţi chimici de categoria 1, cei mai periculoşi, şi 500 de tone de agenţi chimici de categoria a 2-a. Potrivit OIAC, 57,4% din agenţii chimici de categoria 1 au fost evacuaţi.
Luni, OIAC a calificat drept "pozitive şi indispensabile" ultimele evacuări şi a susţinut că frecvenţa şi volumul acestora trebuie sporite, "cu scopul de a se ajunge la respectarea calendarului prevăzut". Acordul ruso-american, urmat de o rezoluţie a Consiliului de Securitate ONU, a fost semnat după comiterea unui atac cu arme chimice, care s-a soldat cu sute de morţi în apropierea Damascului, în august 2013. Atât regimul, cât şi rebelii au negat o eventuală implicare în comiterea atacului.
Armele chimice sunt evacuate prin portul Latakia şi încărcate la bordul unei nave americane care urmează să le distrugă prin hidroliză.