Antena 3 CNN Actualitate Sinuciderea, a treia cauză de moarte prin violenţă în România. 10% din populaţie, afectată de depresie

Sinuciderea, a treia cauză de moarte prin violenţă în România. 10% din populaţie, afectată de depresie

4 minute de citit Publicat la 16:58 05 Mai 2010 Modificat la 16:58 05 Mai 2010
Sinuciderea, a treia cauză de moarte prin violenţă în România. 10% din populaţie, afectată de depresie
ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // Depresia este cel mai mare factor de risc în cazurile de suicid şi tinde să devină a doua cauză de incapacitate de muncă până în anul 2020, după părerea specialistilor. În anul 2008, sinuciderea a fost a treia cauză de moarte prin violenţă din Romania, conform cu situaţia pe plan mondial. Antena3.ro a stat de vorbă cu doi specialişti din domeniu şi vă expune mai jos cauzele şi efectele sinuciderilor pe diverse planuri, mai ales în contextul actualei crize economice.

Depresia, simptomul psihiatric cel mai frecvent în categoria de boli mintale, ar putea să devină o cauză serioasă pentru neputinţa persoanelor de a munci. Depresia se manifestă printr-o serie largă de semne şi simptome, care afectează tot organismul, nu doar sistemul psihic şi tinde să devină a doua cauză de incapacitate de muncă până în anul 2020, după cum afirmă pentru Antena3.ro Florin Tudose, psihiatru si şeful secţiei de Psihiatrie a Spitalului Universitar din Bucureşti. Tot el adaugă că depresia nu este o simpla tristeţe, ci adevaratele semnale sunt pierderea interesului pentru activitatile zilnice, încetinirea mişcărilor, dificultatea în vorbire sau lipsa de vigoare fizică, insomnii şi chiar tulburări ale dinamicii sexuale.

?La ora actuală, românii sunt la fel de depresivi în corelaţie cu criza, cât sunt si ceilalţi europeni sau americani în raport cu acest fenomen, iar aproape 10% din populaţia Romaniei poate fi afectată în timpul vieţii de această boală. Paradoxal, s-a constatat chiar că în unele momente de criză numărul depresiei şi al sinuciderilor scade în raport cu perioadele de bunăstare. Din păcate, şi în România ca şi in cele mai multe ţări din lume depresia este greu recunoscută de medicul de familie, rejectată de pacient sau, în cel mai bun caz, incomplet tratată?, explica psihiatrul pentru Antena3.ro.

Tudorel Butoi, psiholog criminalist şi fostul şef al Serviciului criminalistic din Poliţia Capitalei este de acord că dacă sinuciderile sunt sporite de crizele industriale şi financiare, fenomenul nu se datorează sărăcirii, din moment ce şi valurile de prosperitate au aceleaşi efecte.

România, pe locul 5 în Europa în ceea ce priveşte tulburările psihice

?Orice zdruncinare a echilibrului favorizează sinuciderea şi omul îşi ia viaţa cu multă uşurinţă, atunci când structura socială suferă modificări importante. Iar în România, sinuciderea este un rezultat legat de modernizarea într-un ritm accelerat a unei societăţi. A ţine pasul cu schimbările galopante care transformă o societate duce la opunerea de rezistenţă din partea indivizilor la ce este nou?, mai spune Butoi pentru Antena3.ro.

Potrivit rapoartelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, România se plasează pe locul 5 în Europa, în privinţa tulburărilor psihice, iar specialiştii apreciază că circa 20% din populaţia ţării suferă de o formă sau alta de tulburare psihică, în timp ce aproximativ 30% din populaţie prezintă riscul de a dezvolta asemenea probleme pe
parcursul vieţii.

Florin Tudose spune ca nu cronicitatea depresiei indică internarea, ci gravitatea simptomelor depresive, care ar anunţa un comportament suicidar. Acesta este caracterizat de idei sau planuri de auto-agresiune ori de agresarea altor persoane, detaşarea de realitate şi susţinerea unor idei de inutilitate. Tudorel Butoi detaliază cum că, potrivit datelor din domeniu, depresia reprezintă una dintre cauzele principale de suicid în România.

?Sinuciderea este o autodistrucţie, care implică delirul, halucinaţiile, stările obsesive sau melancolia individului. Depresia poate furniza şi una dintre categorisirile sinuciderilor. Astfel, o clasificare a suicidului poartă denumirea de sinucidere melancolică şi este legată de o stare generală exagerată de depresie şi tristeţe, care îl determină pe bolnav să nu mai aprecieze relaţiile sale cu oamenii şi lucrurile din jur. Viaţa este văzuta în negru şi i se pare plictisitoare şi dureroasă, iar aceşti bolnavi sunt perseverenţi în ţelul pe care îl urmăresc?, consideră Butoi pentru Antena3.ro.

El adaugă că pe lângă cauzele care ţin de trăsăturile de personalitate labile ale individului, apar şi împrejurările favorizante, precum consumul de alcool, droguri sau un climat conflictual. De asemenea, Butoi susţine că de fiecare dată există o cauză în jurul căreia se învârte ideea suicidară: în cele mai multe cazuri ori e vorba de deziluzie sentimentală, ori de pierderea locului de muncă.

Spânzurarea, cea mai utilizată formă de sinucidere e românilor

Conform studiului din 2009 al Institutului Est European de Sănătate a Reproducerii (IEESR), o organizaţie non-profit care îşi propune îmbunătăţirea sănătăţii reproducerii în ţările Europei de Est, sinuciderea a fost anul trecut a treia cauză de moarte prin violenţă în ţara noastră şi a reprezentat 23,5% din totalul morţilor violente. De asemenea, cele mai ridicate rate ale sinuciderilor se înregistrează în ţările din Europa de Est şi cea mai utilizată metodă de sinucidere in Romania este spânzurarea, în proportie de 70%, urmată de intoxicarea voluntară, adica ingestiile medicamentoase, de detergenţi si produse corozive. Studiile mai arată că până la 80% dintre cei care se sinucid prezintă simptome depresive severe.

?Principala metodă de terapie este tratamentul medicamentos, adica substanţele antidepresive, iar pe lângă acesta se recomandă şi psihoterapia, pe o perioadă îndelungată, de regulă 6-12 luni, împotriva reapariţiei simptomelor?, detaliază pentru Antena3.ro psihiatrul Florin Tudose.

În acelaşi timp, pentru a evita recăderile sau alte complicatii ale tulburarii depresive, specialistii recomandă schimbări comportamentale, cum ar fi o dietă alimentară echilibrată, evitarea consumului de alcool şi efectuarea de exerciţii fizice în mod regulat, precum şi un somn odihnitor.


Paula Safta, Antena3.ro




×
x close