Industria metalurgică a României este aproape integral mutată în Rusia şi influenţa ruşilor nu pare să se fi oprit doar la o industrie, ba chiar am putea spune că s-a extins şi asupra unor oameni.
"Ceea ce spun pot proba cu documente istorice: Sovieticii şi mai apoi ruşii şi-au păstrat influenţa în România până târziu. Chiar consilierul preşedintelui Putin pe probleme de securitate naţională, în primul mandat, a făcut o declaraţie de presă în România şi spunea că "indiferent că unele ţări din Europa de Est se orientează spre NATO, noi continuăm să fim interesaţi de acest spaţiu şi vom fi foarte influenţi. Vom colabora, nu numai cu oficialităţile, dar şi cu reprezentanţi ai societăţii civile şi alţii". La acest "şi alţii" recunoşteau că pot colabora şi cu anumiţi oameni din diferite sfere, care se bucură de influenţă. Deci eu au o paletă foarte largă, pe care se simţeau îndreptăţiţi să o utilizeze, pentru a-şi menţine influenţa", a explicat Cristian Troncotă, fost şef al Academiei Naţionale de Informaţii.
Realizatorul emisiunii "Punctul de întâlnire", Radu Tudor, a explicat că, totuşi, au existat destui politicieni şi oameni în administraţia românească ce s-au opus ofensivei ruseşti. "Oameni care au păstrat vie tradiţia antirusă şi care, o dată cu evenimentele din decembrie 1989, au regăsut ce ne spuseseră părinţii noştri, bunicii noştri, şi anume că cel mai mare pericol vine de la răsărit. "
"Eu cred că această poveste cu Traian Băsescu implicat în relaţii sulfuroase cu entităţi de la Moscova are o greutate serioasă şi merită dezbătută. Vreau să vă aduc aminte un lucru important, una din primele griji ale preşedintelui Băsescu a fost să dea curent mult mai ieftin decât preţul piesei ruşilor de la Alro. Şi m-am întrebat de ce nu intervine Traian Băsescu pentru o companie românească. Şi am văzut în dosarul de la Parchetul General de ce pentru ruşi - ne-au spus-o serviciile româneşti - umblau cu o geantă de 4 milioane de euro cash prin Bucureşti."
Ba mai mult, Radu Tudor a amintit că Traian Băsescu a avut finanţare inclusiv din Rusia pentru campania prezidenţială din 2009.
"În anul 2009, campania prezidenţială a lui Traian Băsescu a fost sponsorizată cu 100.000 de dolari de ruşii de la LukOil, condusă de unul dintre cei mai importanţi miliardari ai Moscovei, un apropiat al lui Vladimir Putin. Dacă toate acestea sunt coincidenţe, înseamnă că eu nu mai ştiu să evaluez oameni politici."
Senatorul PSD, Daniel Savu, fost ofiţer de contraspionaj al SRI, a explicat, fiind conectat la tehnica de servicii secrete, un episod al preşedintelui Băsescu.
"Cu durere vă spun că ce povestim noi aici sunt lucruri de dinainte de 1989, în domeniul acesta oamenii se recrutează şi ţinuţi în conservă şi 20 de ani, apar la momentul oportun. Sunt mult mai eficiente aceste servicii în partea din est a Europei. Vă amintesc un lucru: am fost ofiţer de contra-spionaj. În primul an de mandat de preşedinte al lui Băsescu, proaspăt ales preşedinte, Traian Băsescu se duce la adunarea parlamentară a Consiliului Europei la Strasbourg. Acolo, un deputat din duma de stat a luat cuvântul şi îi spune "domne, cu prezenţa asta a trupelor americane pe teritoriul României, ne pune în pericol". La care Băsescu îi dă un răspuns de a şi plecat parlamentarul din sală. "30 de ani aţi făcut ce aţi vrut în România, acuma facem noi ce vrem." Anti-rus total Băsescu. Eu, din experienţa mea, aş zice că exact aşa ar trebui să faci dacă vrei să credibilizezi un agent de influenţă.