Profesorul universitar Dorin Isoc, care s-a pronunţat asupra tezei de doctorat a şefei DNA, a afirmat, la Sinteza zilei, că Asociația Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) are ca principală preocupare plagiatul din 2006, arătând că, până acum, asociația a identificat 328 de plagiate.
Profesorul Dorin Isoc, cadru didactic la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, a arătat că a ajuns la teza de doctorat a Laurei Codruța Kovesi după apariția în presă a primelor informații despre această lucrare, pe site-ul Grupului de Investigații Politice.
”Noi am urmat procedura legală prin care am cerut universității care a dat titlul să intervină, să facă ancheta și să ridice titlul. În paralel am anunțat ministerul. Dacă noi am îndreptat documentul către minister, iar ministerul găsește că nu poate rezolva problema, este obligat de lege să redirecționze spre acel organ care poate să intervină”, a spus profesorul Dorin Isoc.
Profesorul Dorin Isoc a afirmat, la Antena 3, că cele mai multe plagiate, din cele peste 300 identificate de asociație, aparțin profesorilor universitari, inclusiv cu funcții de conducere.
Pentru această stare de fapt, profesorul acuză Ministerul Educației, care le-a cerut în repetate rânduri profesorilor să publice cărți pentru a promova în învățământ.
”Nu e vorba numai de doctorate, ci de lucrări plagiate. Școala românească are un dispreț profund față de creația intelectuală. Nu se face nimic în școală ca să se completeze noțiunea de proprietate din Constituție cu proprietatea intelectuală. (...) Plagiatele acestea lovesc în creativitatea tineretului, a părții active. Cine e de vină? Școala și Ministerul Educației. Să ne amintim că miniștrii Educației au cerut profesorilor să publice cărți ca să poată promova. Statistic, doar 10 la sută dintr-o populație e creativă. (...) Pe colegii mei eu nu îi consider atât de vinovați cât îi consider pe miniștri”, a spus profesorul Isoc.
Luni, Universitatea de Vest din Timişoara (UVT) a anunțat că a demarat, la finalul săptămânii trecute, proceduri interne pentru clarificarea situaţiei apărute în spaţiul public vizavi o sesizare pe tema suspiciunii de plagiat a lucrării de doctorat a Codruţei Kovesi. Potrivit sursei citate, universitatea anunță că va coopera cu orice instituţie abilitată, având în vedere şi că o asociaţie din Cluj Napoca a trimis către Ministerul Educaţiei o sesizare pe tema suspiciunii de plagiat a lucrării de doctorat a procurorului-şef al DNA, sesizare care nu a ajuns încă la universitate.
Deputatul spune că, în 2012, el și alți înalți funcționari ai statului au făcut parte dintr-o Comisie tehnică a Consiliului Național de Etică, comisie care trebuia să stabilească dacă șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a plagiat în teza de doctorat sau nu.
Sebastian Ghiță spune că, de fapt, Comisia nu s-a întrunit.