Cazul Marianei Rarinca a fost subiectul principal al ediţiei de duminică a emisiunii "Sinteza Zilei", realizată de Mihai Gâdea, la Antena 3.
Cetăţenii români par că au înţeles exact despre ce este vorba, majoritatea fiind de părere că abordarea procurorilor în cazul Rarinca nu este normală.
Preşedintele Grupului pentru Investigaţii Politice, Mugur Ciuvică, a explicat că acţiunea este oarecum normală, pentru că este acţiunea unui sistem de tip comunisto-mafiot.
"E o acţiune oarecum normală pentru sistemul ăsta din România. Zece ani a durat construcţia şi definitivarea, pentru că este genul de sistem comunisto-mafiot care nu acceptă opoziţie, eşecuri şi ofense. Probabil că domnii de la SRI nu au fost foarte atenţi să controleze şi cazul acesta şi a scăpat achitarea. Ei, chestia asta nu poate fi acceptată de sistem. Şi reacţionează exact ca o mafie sau cum reacţiona Securitatea, pe vremea lui Ceauşescu. Mafioţii te urmăresc, poţi să faci ce vrei, te urmăresc şi în altă ţară, dacă sunt supăraţi pe tine. La fel şi doamna Rarinca. Singurul lucru noi este că nu mai este singura. Acum vor fi hăituiţi şi cei doi judecători care au achitat-o pe doamna Rarinca. Dar cu siguranţă şi ei au devenit ţinta sistemului."
Cosmina Cerva, avocat de profesie, a explicat exact care este mecanismul din spatele unui astfel de sistem.
"Justiţia din România astăzi înseamnă statistici. De la nivel de poliţie, până la instanţă. Fiecare poliţist raportează superiorului. Ar trebui să fie dosar trimis în instanţă. Procurorul face acelaşi lucru. Bilele albe sunt dosarele trimise în instanţă. Nu contează oamenii, faptele, probele. Fiecare raportează superiorului său planul. Şi venim şi ne întrebăm de ce a făcut DNA asta? Pentru că este legal şi e dreptul lor.Dar această contestaţie în anulare este limitativă. Nu cunosc motivele, dar dacă ne referim la o incompatibilitate a judecătorului, aceasta trebuia invocată în momentul în care partea vătămată a cunoscut că este vorba despre incompatibilitate. A veni acum, după ce ai obţinut o sentinţă nefavorabilă, să invoci o incompatibilitate a judecătorului, cred că este tardiv."
De asemenea, analistul Bogdan Chirieac a reiterat că DNA îşi pierde credibilitatea formulată în doi ani de zile cu lupte grele.
"Cred că domnul sociolog al naţiunii, profesorul Pieleanu are dreptate. Este o eroare gravă, care îi pune sub semnul întrebării credibilitatea pe care o crescuse de vreo doi ani. Şi eu sunt pesimist, nu cred că sistemul o va schimba pe doamna Stanciu. În deceniul pierdut, domnul Băsescu a constatat că poate să piardă uşor sprijinul în legislativ şi executiv. Şi atunci a venit cu un set de legi cu care puterea judecătorească s-a urcat în capul celorlalte puteri. Ca să rămână acolo, domnul Băsescu mai avea nevoie de ceva - totala ignorare a opiniei publice. Nimeni, în afară de CPT, nu a avut o poziţie tranşantă în acest caz."