Antena 3 CNN Actualitate Sinteza Zilei: Muftiul Iusuf Murat explică toate detaliile referitoare la "cea mai mare moschee din Europa"

Sinteza Zilei: Muftiul Iusuf Murat explică toate detaliile referitoare la "cea mai mare moschee din Europa"

2 minute de citit Publicat la 22:32 16 Iul 2015 Modificat la 22:32 16 Iul 2015
murat.JPG
Foto: VideoNews
Muftiul Iusuf Murat a explicat, în ediţia de joi a emisiunii "Sinteza Zilei", că el consideră că este necesară construirea unui lăcaş de cult pentru această minoritate.
 
"Consider că este necesară construirea acestui lăcaş de cult, pentru că la ora actuală cel pe care îl avem în Bucureşti nu este încăpător. Avem 9.000 de musulmani în Bucureşti. Şi noi avem o moschee care poate găzdui 150. Considerăm că este nevoie de o astfel de moschee într-o capitală europeană în care se respectă drepturile omului", a explicat Muftiul.
 
Întrebat dacă varianta construirii unei universităţi pentru 6.000 de studenţi este reală, Muftiul a negat. 
 
"Nu a fost niciodată în discuţie un asemenea subiect. Vreau să îl rog pe domnul Băsescu să aducă un argument, unde a auzit dânsul că vrem să construim o universitate, pe lângă moschee. Nu avem pepinieră, nu avem cadre didactice care să predea. Suprafaţa acordată nu este suficient de mare pentru a putea găzdui 6.000 de studenţi. Nu am avut niciodată în intenţie aşa ceva. Am spus luni că dumnealui cunoaştea acest proiect de foarte mulţi ani. Acest proiect este de pe vremea preşedintelui Ion Iliescu. Am căutat un teren ca destinaţie cimitir şi un lăcaş de cult aşa cum se cuvine. De 24 de ani, din 90 până anul trecut, nu am avut, comunitatea musulmană, turco-tătară din România, nu am avut la dispoziţie un cimitir musulman. Nu am avut o dezbatere, nu am ieşit în public să manifestăm, să demonstrăm, să ne cerem drepturile. Pe căi diplomatice, ca oameni de bună credinţă, am dat curs cererilor. Când statul turc a dat la dispoziţia românilor un teren, abia la 12 ani, Primăria Capitalei ne pune în dispoziţie, unei comunităţi autohtone, un teren de 4.000 de metri pătraţi."
 
Cât despre finanţarea acestui proiect, Muftiul a explicat că a fost dezamăgit de această dezbatere şi că Turcia nu poate ajuta.
 
"Dacă românii nu vor fi de acord ca banii să vină din partea statului turc, este dreptul meu să cer din partea statului român să mi se construiască o moschee într-o capitală europeană. Şi noi contribuim la bugetul statului şi ar trebui să avem acest drept. Am solicitat să fim finanţaţi din partea statului turc pentru a nu da naştere acestor discuţii. De aceea, pentru a evita orice discuţie şi folosirea banului cetăţeanului român, am rugat autorităţile să ne ajute pentru edificarea acestei probleme. Turcia vrea să ne ajute, dar există o discuţie legată de această problemă, de ce să ajute statul turc. Ok, renunţăm la orice ajutor din partea Turciei, dar trebuie o moschee în România. Nu ne mai finanţează Turcia, dar trebuie să ne finanţeze România. Singurul scop al meu a fost să merg la Ankara şi să discut acest aspect."
 

×
x close