"Doriți ca examenul de Bacalaureat să fie anulat sau să se desfășoare la termen?", a fost întrebarea lansată de Mihai Gâdea, pe pagina de Facebook/ Mihai Gâdea Jurnalist.
57.500 de voturi au fost înregistrate până la ora 23.40.
Dintre acestea - 41.600 dintre telespectatori au votat pentru ANULAREA EXAMENELOR (72%)
- 15.900 - EXAMENE LA TERMEN (28%)
Mişcare Elevilor din România cere anularea examenelor naţionale şi echivalarea lor cu media anilor de studiu
Într-un memoriu trimis Ministrului Educaţiei, Monica Anisie, Mişcarea Elevilor din România împreună cu un cabinet de avocatură cer anularea examenlor naţionale şi echivalarea acestora.
Aceştia propun şi o serie de măsuri pentru modul în care s-ar putea calcula media. Totodată cer Ministrului în cazul respingerii propunerii să garanteze integritatea sănătăţii fizice şi psihice pentru elevii ce susţin examenele.
"Noi ne dorim în acest moment amânarea, pentru că nu considerăm că statul se află în posibilitatea de a ne oferi siguranța din punct de vedere igienico-sanitar pentru desfășurarea în norme de maximă siguranță a acestor examene.
Noi nu considerăm că poate să existe soluția ca niciun elev să nu întâmpine vreo problemă în urma acestui examen", a spus Mihai Vlad, membru fondator „Mişcarea Elevilor din România”, la Sinteza zilei.
Președintele Consiliului Național al Elevilor: Susținerea examenelor de Bacalaureat este un drept al elevilor
De cealaltă parte, Președintele Consiliului Național al Elevilor, Antonia Pup, a spus, luni, la Sinteza zilei, că nu este de acord cu anularea examenelor de bacalaureat.
Antonia Pup afirmă că aceste examene sunt un drept al elevilor și o obligație a statului.
"În articolul care reglementează Bacalaureatul se spune foarte clar că simpla absolvire a 12 clase nu instituie dreptul de a te înscrie în învățământul superior. În acest sens, propunerea noastră este ca examenul de Bacalaureat, precum și cel de Evaluare Națională, să fie susținute, fiind un drept pe care elevii îl au.
Este vorba despre un drept al elevilor, deci o obligație pentru statul român, care, da, a comunicat prin instituțiile guvernamentale foarte dezastruos în ultima perioadă și cu măsuri luate de la o zi la alta, însă dezideratul nostru este o evaluare standardizată, obiectivă și echitabilă", a spus Antonia Pup.
Elevii care se află în izolare sau cei confirmați pozitiv cu COVID 19, dar și cei care au diferite afecțiuni cronice sau cei care prezintă un risc crescut de infecție vor susține probele după o procedură specială, a anunțat, luni, ministrul Monica Anisie.
”Fiindcă există o serie de întrebări referitoare la ex de bacalaureat, cât și la evaluarea națională, precizez că elevii care se află în izolare sau cei confirmați pozitiv cu CoVID 19, dar și cei care au diferite afecțiuni cronice sau cei care prezintă un risc crescut de infecție vor susține probele după proceduri speciale elaborate de Ministerului Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății. Important e să le oferim elevilor cadrul necesar pentru susținerea examenelor”, a declarat Monica Anisie.
Ea a mai spus că a cerut inspectoratelor școlare să asigure condiții de siguranță în școli pentru revenirea elevilor la cursurile de pregătire și să colaboreze cu direcțiile de Sănătate Publică, astfel încât în fiecare unitate de învățământ dă existe câte un cadru medical.