Informația a fost prezentată, luni, de Mihai Gâdea, la Sinteza zilei.
"România are un stoc epidemic ce ar trebui să fie ținut la o companie numită Unifarm. Ei bine, stocul epidemic, în momentul de față, este zero. Acest Unifarm este în subordinea Ministerului Sănătății.
Acolo ar trebui să fie măști, dezinfectanți, combinezoane, aparate de ventilație, dar stocul este zero", a spus Mihai Gâdea.
Informația a fost confirmată, în exclusivitate la Antena 3, de directorul Unifarm, Adrian Ionel.
"La Unifarm în acest moment stocul este zero, dar este un stoc în care în niciun an nu a fost pregătit pentru asemenea situații. Însă, măsuri s-au luat. Există o celulă de criză, o celulă care a fundamentat și lansat un OUG privind achiziția unor materiale, dezinfectanți și măști prin Oficiul Național de Achiziții Centralizate.
Prima procedură a fost începută ieri (duminică, n.r.) și există proceduri în curs pentru zilele următoare", a declarat Adrian Ionel.
Directorul Unifarm recunoaște că în momentul de față achiziția materialelor necesare este foarte dificilă.
"Stocurile de materiale de acest gen se volatilizează de la oră la oră, pentru că s-a creat o isterie în masă pe acest subiect, mai mult sau mai puțin fundamentată, dar, din fericire, am blocat o cantitate suficientă de dezinfectant și avem și o comandă foarte serioasă de măști chirurgicale.
E adevărat că sunt printre ultimele stocuri pe care le-am găsit și cu foarte-foarte mare greutate", a adăugat șeful Unifarm.
Risc major în România. Criză de medicamente
Pe de altă parte și stocurile de medicamente s-ar putea epuiza în următoarele două luni.
"Sunt surse foarte importante, politice guvernamentale, care vorbesc despre faptul că în două luni de zile am putea să rămânem fără medicamente", a anunțat MIhai Gâdea.
"Fabricile de medicamente din România pun în farmacii și spitale cam 60% din cutiile de medicamente care sunt utilizate de către pacienți, deci avem o responsabilitate majoră.
Am avut o ședință operativă de dimineață cu 6-7 directori de fabrică - deocamdată, materiile prime nu lipsesc și fabricăm în mod normal absolut toate preparatele. Ceea ce este în schimb îngrijorător este că circa 40-50% din materiile prime utilizate vin din China, o parte din India, și 70% din precursorii și intermediarii materiilor prime vin de China.
Aceste fabrici sunt așezate exact în cele două zone de epicentru Hubei și Zhejiang. Am luat legătura cu furnizorii de acolo, deocamdată ei livrează, nu știm dacă livrează de pe stocurile pe care le aveau deja, dar au început să livreze și avem vești bune.
Vestea mai puțin bună este că dacă nu mai livrează trebuie să mergem la alți furnizori de materie primă și mulți dintre aceștia sunt așezați în nordul Italiei: Lombardia și Verona, deci cumva suntem într-o menghină.
Dacă criza continuă în China după 15 martie, după 1 aprilie există o posibilitate reală să nu mai avem materiile prime de acolo și să nu mai putem pune pe piață anumite medicamente", a explicat președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România, Dragoș Damian, la Sinteza zilei.