Problema cozilor de la secțiile de vot din Diaspora determină o avalanșă de proiecte legislative pentru modificarea sistemului.
Miercurea trecută, senatorul PSD Șerban Nicolae a depus, la Senat, un proiect în care propune ca la alegerile din Diaspora să fie folosită aceeași metodologie ca în țară, adică liste electorale permenante și secții de votare în funcție de numărul celor de pe listă. Asta ar însemna o secție la 1.500-2.000 de alegători. În plus, proiectul mai prevede ca repartizarea geografică a secțiilor de votare să fie stabilită prin consultarea asociațiilor de români din străinătate.
Tot săptămâna trecută, liderul ALDE, Călin Popescu-Popescu Tăriceanu a cerut constituirea unei comisii de cod electoral care să modifice actualele prevederi. Președintele Senatului propune astfel ca românii din Diaspora să poată vota prelungit. Cu alte cuvinte, secțiile din vot din străinătate ar urma să fie deschise permanent timp de o săptămână înaintea votului din țară.
Alte voci susțin că votul prin corespondență sau chiar cel electronic ar rezolva situația.
De ce acestea din urmă nu sunt soluții viabile pentru votul din Diaspora e explicat la analistul politic Bogdan Chirieac:
"Se dorește inflamarea opiniei publice. Problema este că depinde ce Guvern va fi până să se organizeze alegerile prezidențiale și se lansează acum în spațiun public tot felul de soluții: ba votul prin corespondență, inaplicabil, fiindcă trebuie să știi adresele unde trimiți plicurile de corespondență cu candidații, iar în turul doi, când știm cine sunt finaliștii, nu ai timp în două săptămâni să ajungă poșta la toată lumea.
Sau votul electronic, care în cazul României ar ridica niște probleme uriașe de încredere din partea cetățenilor. Plus că votul electronic nu se aplică cam pe nicăieri. Și-atunci soluția a fost spusă din primul moment de Călin Popescu Tăriceanu să se încerce, dacă legislația permite, să se încerce în Diaspora să se voteze două zile", a spus Bogdan Chirieac.