Tezaurul României este tezaurul care a fost trimis în Rusia în timpul primului război mondial și care nu a mai fost niciodată returnat în întregime. El includea tezaurul Băncii Naționale a României, valori aparținând unor diverse bănci românești private, societăți comerciale, persoane particulare, colecții de artă, bijuterii, arhive și multe altele. Probabil, inventarul complet este doar în posesia rușilor.
Restituirea sa este poate cea mai spinoasă problemă a relațiilor dintre România și Rusia.
Tezaurul a fost restituit, parțial, în trei tranșe. Cea mai importantă dintre acestea, în 1956. Ultima, în 2008, are doar o valoare simbolică: 12 monede de aur.
Valoarea totală a tezaurului este, practic, inestimabilă. Specialiștii spun că, grosso modo, tezaurul de la ruși valorează câteva miliarde de euro.
Cele mai importante documente ale predării acestui tezaur, se alfă într-un eif la BNR, chiar în biroul guvernatorului.
Din 1922 și până acum fiecare guvernator a predat cheile succesorului său.
În septembrie 1990 Decebal Udrea îi preda cheile lui Mugur Isărescu. Fostul guvernator îl roagă pe noul guvernator să rămână singuri în birou. Scoate un set chei și le înmânează, mare grijă. Cu emoție în glas îi spune despre tradiția veche de zeci de ani și îi dezvăluie conținutul seifului.
În acest seif se află documente originale, semnate și de România și de Rusia, cu privire la tezaurul României, care nu a fost recuperat niciodată și care, poate, nu va fi recuperat niciodată.
Potrivit lui Mugur Isărescu, aceste documente reprezintă o fundație, minusculă - e drept, pentru a solicita ceea ce ni se cuvine de drept.
Imagini, în premieră la o televiziune de știri, cu prețioasele documente au fost prezentate de Mihai Gâdea la Sinteza Zilei.