Antena 3 CNN Actualitate Sinteza Zilei: Abuzurile din România ajung la Washington

Sinteza Zilei: Abuzurile din România ajung la Washington

1 minut de citit Publicat la 21:37 19 Iun 2017 Modificat la 21:37 19 Iun 2017
o_1bj0qacms1pg11tratlf1k773t8.jpg

Abuzurile din România au ajuns la Washington! Mihai Gâdea a prezentat în emisiunea Sinteza Zilei, un raport prezentat de David Clark, consultant politic american, în fața Comisiei pentru Securitate si Cooperare în Europa.

În document sunt prezentate printre altele faptul că lupta anticorupție a fost ea însăși coruptă. Clark a atras atenţia congresmenilor americani că lupta anti-corupţie din România ridică semne de întrebare sub cinci aspecte: Politizarea justiţiei, înţelegerile de culise între procurori şi executiv, implicarea serviciilor de informaţii, lipsa respectului pentru independenţa judecătorilor şi abuzurile făcute de procurorii anticorupţie.

Raportul a fost a prezentat miercuri, pe 14 iunie, la Washington, în faţa Comisiei US Helsinki, condusă de senatorii Roger Wiker şi Sheldon Whitehouse și se atrage atenţia că “e timpul ca partenerii transatlantici ai României să se uite la modul în care această ţară îşi desfăşoară campania anti-corupţie”.

De asemenea, David Clark susţine că în repetate rânduri judecătorii au fost "ţinte" pentru că nu au acţionat în favoarea DNA. Consultantul se referă şi la cum sunt prezentate cauzele DNA, vorbind despre prezentarea în public a celor arestaţi, scurgerile de informaţii în mass-media şi denunţurile făcute în schimbul imunităţii. Acesta precizează că sub încălcările drepturilor omului sub deviza luptei anticorupţie ar trebui să fie un motiv de îngrijorare pentru partenerii internaţionali ai României.

"Problema, aşa cum am văzut la protestele de la începutul acestui an, este că populaţia nu are încredere în capacitatea politicienilor români de a superviza activitatea procurorilor anticorupţie. DNA, DIICOT şi SRI exploatează acest fapt pentru a funcţiona dincolo de limitele controlului legitim, constituind în fapt un stat în stat", se arată in raport, Clark susţinând că "o atenţie deosebită ar trebui acordată întrebării dacă SRI funcţionează sub un control civil efectiv, aşa cum prevăd condiţiile aderării la NATO."

×
x close