Antena 3 CNN Actualitate Sinteza zilei. 2.800 de miliarde de euro, bani europeni, ascunși în paradisuri fiscale

Sinteza zilei. 2.800 de miliarde de euro, bani europeni, ascunși în paradisuri fiscale

3 minute de citit Publicat la 23:24 13 Oct 2016 Modificat la 23:24 13 Oct 2016
currency-163476_640.jpg
foto: pixabay.com

Joi, în Parlamentul European, s-a vorbit despre miliardele ascunse în tot felul de paradisuri fiscale. Inițiativa dezbaterii a avut-o europarlamentarul român Cătălin Ivan.
Sabina Iosub și Cătălin Ivan au vorbit, la ''Sinteza zilei'', în direct de la Bruxelles, despre acest subiect.

Potrivit datelor, aproximativ 2.800 de miliarde de euro, bani europeni, ar fi ascunși în astfel de paradisuri fiscale. Bani reprezentând doar averi personale.

''Dar mai sunt, pe de altă parte, 2.000 de miliarde în economia ascunsă, la nivel european, și estimările sunt că încă 1.000 de miliarde reprezintă evaziune fiscală în UE. Ce am putea face cu banii aceștia? De exemplu, s-ar putea construi 200.000 de km de autostradă, ceea ce ar însemna de 3 ori mai mult față de kilometrii construiți în Europa în momentul de față. Am putea construi 20.000 de spitale regionale, ca cele pe care vrem să le facem acum în România și cam 600.000 de școli'', a spus Cătălin Ivan la Bruxelles.

Europarlamentarul spune că există o luptă în Uniunea Europeană pentru eliminarea secretului bancar și sunt deja sate care au semnat un tratat în acest sens.

Ce alte măsuri sunt vizate de autoritățile europene și care au fost concluziile dezbaterii de joi din Parlamentul European, aflați din interviul realizat de Sabina Iosub cu europarlamentarul Cătălin Ivan pentru ''Sinteza zilei''.

 

În opinia lui Cătălin Ivan, offshore-urile vor trebui să respecte niște standarde internaționale, să intre în acorduri internaționale și să permită acces la informații, transmite Agerpres.

"Tot mai multe offshore-uri sau paradisuri fiscale vor trebui să respecte niște standarde internaționale, să intre în acorduri internaționale și să ofere acces la informații. Nu este nimeni naiv să creadă că se va întâmpla mâine sau că marile bănci din Elveția sau din alte zone ale lumii vor da acces foarte repede sau foarte ușor sau doar pentru că îi rugăm noi. Este nevoie de presiune internațională, presiune inclusiv comercială din partea mai multor state în același timp, care să forțeze statele care au secret bancar să ridice acest secret bancar și să dea acces la informații. Vorbim de spălarea banilor, de finanțarea terorismului, de fraudă fiscală, toate sunt procese internaționale. Este nevoie de un efort global internațional pentru ca aceste eforturi să aibă succes", a spus Ivan, la Bruxelles.

Potrivit europarlamentarului român, Europa se confruntă cu o creștere a populismului, naționalismului și euroscepticismului.

"Nu putem discuta despre lupta împotriva spălării banilor la nivel național, nici măcar la nivel european. Măcar pe intelligence se poate lucra mai bine la nivel european, astfel încât să ne putem culege mai bine informațiile din aceste zone. Impactul asupra intereselor financiare ale Uniunii Europene este imens. Europa se confruntă în această perioadă, în acești ani, cu o creștere a populismului și naționalismului, a euroscepticismului, tensiuni sociale în multe zone ale Europei, proiectul european este foarte des pus în discuție și foarte mulți îi anunță sfârșitul, deși este clar că nu e cazul", a arătat Cătălin Ivan.

În altă ordine de idei, el a precizat că sunt foarte multe ținte pe care UE și le-a stabilit și pe care nu le poate atinge, pentru că nu sunt fonduri.

"Vorbim de lupta împotriva sărăciei. Care luptă împotriva sărăciei când cei mai bogați 1% din populația Europei își duc averile în străinătate și nu plătesc taxe și impozite? Mai mult, fac profituri și mai mari pe care nu le impozitează nimeni, în timp ce toată sarcina fiscală — taxele și impozitele — cad în sarcina celorlalți cu venituri mici și medii, care trebuie să susțină un aparat administrativ foarte important, atât la nivel național, cât și la nivel european. De aici, tensiunile din partea statelor membre care nu mai vor să dea bani la bugetul european sau vor să dea din ce în ce mai puțin. Acest motor care creează locuri de muncă, întreprinderile mici, capitalul autohton nu este încurajat, ba, dimpotrivă, este sufocat de taxe și impozite pe care le plătesc, în timp ce, cei mari, companiile multinaționale, plătesc taxe foarte mici. Asta nu este competiție și nu va duce la crearea de locuri de muncă", a punctat Ivan.

×
x close