Antena 3 CNN Actualitate Sindicatele, nemulţumite de buget: funcţionarii fac greve, poliţiştii închid secţiile

Sindicatele, nemulţumite de buget: funcţionarii fac greve, poliţiştii închid secţiile

Sindicatele, nemulţumite de buget: funcţionarii fac greve, poliţiştii închid secţiile
04 Feb 2009   •   00:26

Sindicatele nu sunt tocmai mulţuimite de modul cum a fost gândit bugetul României. Liderii sindicali acuză că proiectul este neclar, incomplet şi inechitabil şi cer ca acesta să nu fie trimis în Parlament, ci să mai fie amânat.
Aurel Cornea, vicepreşedintele Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR), nu este de acord cu proiectul de buget şi nu acceptă ca majorarea salariilor bugetarilor să aibă loc după 15 aprilie, aşa cum s-a stabilit luni seară. În calitate şi de preşedinte al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, el a explicat că această amânare le dezavantajează mult pe cadrele didactice. ?Nu renunţăm la 6% din PIB pentru Educaţie şi nici la aplicarea integrală a legii de majorare a salariilor pentru angajaţii din Învăţământ. Lucrurile au rămas în suspendare referitor la 6% din PIB?, a declarat Aurel Cornea, potrivit Mediafax. Potrivit ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, chiar dacă profesorii nu vor primi ?cei 50%?, aceştia tot ar putea primi salarii mărite prin intermediul unor sporuri de performanţă.
Cartel Alfa s-a arătat revoltată de faptul că actuala criză nu se aplică tuturor, el amintind de instituţia prezidenţială, Senatul, Camera Deputaţilor şi Curtea de Justiţie, care nu pare că vor să îşi strângă cureaua.
Iar liderul BNS, Dumitru Costin, aprecia că bugetul este incomplet şi netransparent, aşa că va cere Guvernului să ofere date certe despre indicatorii şi cifrele care au determinat această formă a proiectului. El a afirmat răspicat că ?BNS nu îşi poate da girul pe acest document incomplet?.
Doar CNSLR Frăţia s-a arătat oarecum satisfăcută, pentru că într-o oarecare măsură a fost acoperită solicitarea sindicală. Marius Petcu, preşedintele confederaţiei, s-a arătat convins că va negocia majorările salariale în jurul datei de 15 aprilie, scrie Gândul.
Pe de altă parte, Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici şi-a stabilit deja un calendar de proteste. Pe 16 februarie, va organiza un miting în faţa Guvernului, pe 20 februarie, grevă de avertisment, iar pe 27 februarie, greva generală. Principala revendicare: veniturile funcţionarilor publici să rămână intacte, aici fiind incluse sporurile şi stimulentele.
Iar Sindicatul Naţional al Poliţiştilor susţine că dacă orele suplimentare vor fi compensate doar în zile libere, este posibil ca unele secţii de Poliţie să se închidă, pentru anumite perioade de timp.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: bugetul de stat guvernarea PSD-PDL
Cele mai noi știri
Parteneri
x close