Antena 3 CNN Actualitate Sindicatele din Poliţie cer demisia ministrului Lia Olguța Vasilescu

Sindicatele din Poliţie cer demisia ministrului Lia Olguța Vasilescu

2 minute de citit Publicat la 17:35 07 Apr 2017 Modificat la 17:35 07 Apr 2017
o_1bd4ddhfnep0rs21oej1i002u98.jpg
foto: Gov.ro

Federaţia Sindicală a Poliţiştilor şi Personalului Contractual (FSNPPC) cere demisia ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, pe motiv că solicitările Federaţiei au fost sfidate, iar proiectul Legii unitare de salarizare ar urma să legifereze un abuz împotriva poliţiştilor şi personalului contractual, se arată într-un comunicat, remis vineri, AGERPRES.

"Dată fiind situaţia creată, precum şi faptul că solicitările sindicatelor reprezentative în domeniul ordinii publice au fost sfidate de către ministerul de resort, prin aceea că proiectul Legii unitare de salarizare ar urma să legifereze un alt abuz împotriva poliţiştilor şi a personalului contractual, FSNPPC solicită demisia doamnei Lia Olguţa Vasilescu din funcţia pe care o ocupă în Guvern", a declarat preşedintele FSNPPC, Dumitru Coarnă în comunicatul citat.

Reprezentanţii FSNPPC amintesc declaraţia de joi a ministrului Muncii potrivit căreia, de la 1 iulie 2017, solda militarilor va creşte cu 20%, în timp ce salariul poliţiştilor s-ar majora cu doar 5%.

"În cursul zilei de joi, 6 martie, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, doamna Lia Olguţa Vasilescu, a făcut o declaraţie în mass-media, afirmând, între altele, că de la data de 1 iulie 2017 vor fi efectuate măriri salariale astfel: solda de grad a militarilor va creşte cu 20%, iar salariul de funcţie al poliţiştilor va creşte cu numai 5%, fără a face referiri cu privire la impactul asupra personalului contractual din MAI. În acest context suntem nevoiţi să reamintim că proiectul legislativ enunţat de către ministrul Muncii creează nemulţumire, derută şi o justificată tensiune în rândul funcţionarilor publici cu statut special - poliţiştii, dar şi al celorlalţi membri de sindicat din cadrul Federaţiei Sindicatelor Naţionale Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România (FSNPPC), dată fiind "mărirea" salarială de care aceştia ar urma sau nu să beneficieze", se arată în comunicat.

Sindicatele din poliţie subliniază, însă, că nu sunt împotriva creşterii veniturilor militarilor dar se simt discriminaţi.

"A nu se înţelege că suntem împotriva unei măsuri pozitive substanţiale pentru militari, ci din contră, considerăm că aceştia sunt îndreptăţiţi la o astfel de majorare, care li se cuvine şi este aşteptată, dar nu înţelegem discriminarea care ar urma să se producă în sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi considerăm că în egală măsură trebuie să fie apreciate munca şi riscurile meseriei de poliţist", se precizează în comunicatul citat.

Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a arătat joi că raportul între cel mai mic şi cel mai mare salariu va fi de 1 la 12 în urma aplicării Legii salarizării unitare iar primele majorări vor intra în vigoare de la 1 iulie 2017 când soldele de funcţie ale personalului militar se majorează cu 20%, comparativ cu nivelul din martie 2017, iar salariile de funcţie ale poliţiştilor vor creşte cu 5%.

Salariile de bază de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice din instituţiile şi autorităţile publice ale administraţiei locale intră în plată începând cu 1 ianuarie 2018. Astfel, la momentul respectiv pentru medici şi asistente creşterile salariale vor fi acordate integral, salariile de bază pentru personalul didactic din învăţământ se majorează cu 50% faţă de decembrie 2017 iar salariile de bază, solde de funcţie, salariile de funcţie, indemnizaţiile de încadrare ale personalului salariat se majorează cu 25% faţă de nivelul acordat în decembrie 2017.

×
x close