În timp ce Projust acuză guvernul că nu a plătit a doua tranşă din sporurile câştigate de grefieri în instanţă, premierul Emil Boc i-a convocat pe Predoiu şi pe ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, pentru a încenrca să dezamorsese conflictul de muncă cu sindicatele.
Ministerul Finanţelor Publice "trebuie să îşi revizuiască poziţia faţă de cheltuirea de către Ministerul Justiţiei a fondurilor alocate acestuia prin Legea bugetului de stat nr.18/2009 pentru cheltuieli de personal", consideră Cătălin Predoiu, într-un comunicat de presă. În acesta se arată că la întâlnirea cu premierul au fost ridicate patru probleme principale: hotărârile care recunosc drepturi salariale, legislaţia incoerentă privind salarizarea în sistemul judiciar, dezechilibrele în salarizarea în sistem şi instabilitatea resurselor umane provocată de spectrul pensionării simultane a unui număr mare de magistraţi.
"În opinia ministrului Justiţiei, legislaţia privind salarizarea în sistemul judiciar trebuie urgent corectată pentru a elimina dezechilibrele şi condiţiile de acţionare în justiţie a MJLC. De asemenea, ministrul JLC consideră că trebuie garantate condiţiile de pensionare printr-un mesaj ferm din partea executivului şi legislativului", menţionează sursa citată anterior.
De altfel, sindicatele au început deja să strângă semnături pentru declanşarea grevei generale, ce ar putea duce la blocarea întregii activităţi, în caz că nu se vor plăti sumele restante către personalul auxiliar. Cu toate acestea, ministerul susţine că nu poate plăti sumele în cauză din pricina acordului cu FMI, în timp ce ministrul Justiţiei este deranjat şi de modul cum magistraţii şi-au mărit salariile în instanţe, scrie Gardianul.
Membrii ?Projust? au nevoie de 2000 de sindicalişti pentru declanşarea grevelor, iar preşedintele federaţiei Ştefania Teleman, avertiza că se va aştepta un răspuns doar până vineri. De la această dată se vor declanşa grevele de averisment şi generale.
Situaţia personalului auxiliar din Justiţie se datorează în mare parte faptului că judecătorii s-au săturat de promisiuni neonorate de guverne şi au ajuns să-şi ia banii cu forţa de la stat, cerând acordarea sporurilor salariale în procese pe care le-au judecat între ei.
Astfel s-a ajuns la plata a 200 milioane euro pentur 2008 şi alte 150 de milioane de euro pentru perioada 2004-2007, numai pentru sporuri.
"În ce priveşte plata arieratelor, ministrul Justiţiei apreciază că singura soluţie este aceea de a reglementa situaţia printr-un act normativ nou, care să ofere soluţii realiste şi echitabile, discutate şi pe cât posibil convenite în prealabil cu Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi asociaţiile sindicale şi profesionale ale salariaţilor din sistem", se mai arată în comunicat.
Antena3.ro