Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, încearcă să păstreze orele de religie în rândul cursurilor pe care liceenii sunt obligaţi să le urmeze. Sindicaliştii arată, însă, cu degetul şi spun că presiunile pentru păstrarea acestora vin chiar din partea Patriarhiei Române.
În timp ce numărul orelor de istorie sau limbi străine a fost redus, Ministerul Educaţiei nu vrea să renunţe la studiul obligatoriu al religiei. Sindicatele din învăţământ consideră că, în noile programe şcolare, religia ar trebui să devină opţională, iar orele de muzică şi desen să dispară cu totul.
Potrivit ziariştilor de la
Gândul, Patriarhia Română ar face presiuni foarte mari pentru păstrarea oreler de religie.
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a recunoscut că a avut o discuţie cu Patriarhul şi că există obiecţii din partea Bisericii, privind renunţarea la orele de religie din şcoală. De aceea, poziţia oficială a ministrului este că şcoala trebuie să se apropie de biserică, pentru a creşte nivelul de pregătire şi educaţie a elevilor.
Acelaşi punct de vedere îl are şi Patriarhia Română. Prelaţii susţin că predarea religiei nu este un simplu capriciu, ci este dorinţa tututor cultelor oficiale din România. Mai mult, menţinerea orelor de religie la liceu ar fi chiar dorinţa părinţilor elevilor. Reprezentanţii bisericii susţin că în cei 14 ani de când se studiază la liceu, religia a contribuit la educaţia echilibrată şi armonioasă a tinerilor.
Sindicaliştii din învăţământ se întâlnesc miercuri, din nou, cu reprezentanţii Guvernului. Printre cererile profesorilor se numără menţinerea salariului de merit, a sporurilor, plata orelor suplimentare, decontarea navetei cadrelor didactice şi acordarea sumei de 100 de euro anual pentru achiziţionarea de cărţi.
Antena 3