Legea unică de salarizare, cerută de FMI şi promisă de executiv pentru finele acestui an, se poate lovi de încăpăţânarea unora dintre cei ce vor fi afectaţi. Conform cerinţelor, noua lege ar urma să aducă un salariu de bază mai mare, reducerea numărului şi cuantumului de sporuri, dar şi îngheţarea salariilor mari şi creşterea treptată a celor mici pentru a se ajunge la un raport de 1 la 15, deşi acum un membru CSM de exemplu câştigă de 24 de ori mai bine decât un simplu funcţionar, dar extisă şi un raport de 1 la 50.
Cu toate cerinţele internaţionale, discuţiile începute luni cu sindicatele au debutat cu stângul, scrie
Evenimentul Zilei.
Momentan, membrii Consiliului Superior al Magistraturii sunt pe primul loc între bugetari cu venituri de peste 14.400 de lei pe lună, urmaţi de judecătorii Curţii Supreme, procurorii Parchetului General şi profesorii universitari, remuneraţi cu peste 11.000 de lei lunar - cu aproximativ 2.000 de lei mai mult decât preşedintele României, în buzunarele căruia intră, în fiecare lună, 9.555 de lei de la buget. La polul opus se situează funcţionarii publici aflaţi la început de carieră, cu doar 600 de lei pe lună.
Oricum discuţiile pentru iniţierea legii salarizării unice a debutat cu nemulţumiri, printre care şi salarizarea parlamentarilor. Totuşi, secretarul de stat în Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a promis că legea ar putea fi pusă în aplicare de la 1 ianuarie 2010.
Sindicaliştii însă se arată convinşi că premierul va tergiversa din nou legea, mai ales că iniţal promisese ca termen de finalizare data de 30 aprilie.
Antena3.ro