Printre noutăţile aduse de noul proiect al Legii Educaţiei se numără evaluările periodice, acordarea unei sume de bani pentru liceenii săraci şi includerea clasei a IX-a în gimnaziu.
Aceasta din urmă este, însă, una dintre principalele nemulţumiri ale sindicaliştilor din învăţământ. Ei susţin că prin includerea clasei a IX-a în gimnaziu va scădea calitatea cunoştintelor în învăţământul liceal.
Nemulţumiri a provocat şi înfiinţarea Consiliilor de Administraţie ale şcolilor. Sindicatele acuză politizarea acestora şi susţin că şcoala va deveni, astfel, un circ politic. În plus, sindicatele spun că în textul legii există foarte multe greşeli gramaticale.
Primele examene mai importante ar urma să fie susţinute la finalul clasei a şasea şi ar cumula atât limba română şi limbile străine, cât şi ştiinţe ca matematica, fizica şi chimia.
De asemenea, iniţiatorii legii susţin că aceasta prevede o programă mai aerisită, astfel că profesorii se vor putea ocupa de cei care au un ritm de învăţare mai lent.
O altă noutate adusă de Legea Educaţiei o reprezintă amenzile pe care părinţii vor trebui să le plătească în cazul în care copiii lor lipsesc de la cursuri.
Proiectul Legii Educaţiei a fost analizat prima oară de Guvern în şedinţa din 17 martie, textul fiind lansat în dezbatere publică pentru două săptămâni.
La cererea sindicatelor, dezbaterea publică a fost prelungită cu încă două săptămâni.
Antena 3