Antena 3 CNN Actualitate Simptomele COVID-19 care îi sperie cel mai mult pe cercetători! Se manifestă la nivelul sistemului nervos

Simptomele COVID-19 care îi sperie cel mai mult pe cercetători! Se manifestă la nivelul sistemului nervos

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 15:20 28 Oct 2020 Modificat la 15:20 28 Oct 2020
Simptomele COVID-19 care îi sperie cel mai mult pe cercetători! Se manifestă la nivelul sistemului nervos
Sursa foto: Hepta

Printre simptomele scoase în evidență de cercetători, se află chemestezia, o afecțiune prin care persoanele afectate nu numai că își pierd mirosul, ci, mai degrabă, își pierd capacitatea de a detecta iuțeala sau gustul mentolat.

Scientific American a publicat o analiză care parcurge cursul distructiv pe care COVID-19 îl are asupra sistemul nervos al unei persoane, alături de alte efecte înfricoșătoare pe care le poate avea asupra restului organelor interne, scrie bgr.com.

”Ceața creierului” și durerea cronică, printre cele mai persistente simptome 

Unele dintre simptome includ durerile de cap, oboseala și durerile musculare și arteriale. Însă altele includ ”ceața creierului”.

Despre aceasta, analiza notează că, în ciuda simptomelor care par să treacă, nu este un lucru neobișnuit ca pacienții infectați cu COVID-19 să experimenteze pierderi de memorie, confuzie și alte probleme la nivel mintal”.

Motivul acestor probleme nu este foarte clar, însă experții sunt de părere că „inflamația la nivelul întregului corp” asociată cu coronavirusul ar putea fi unul dintre motivele acestui simptom.

Alte probleme neurologice observate la pacienții cu coronavirus

Totodată, de la începutul pandemiei, s-a demonstrat că în unele cazuri severe, pacienții au dezvoltat encefalită (o inflamație a creierului), deși numărul acestora a fost unul destul de mic.

De asemenea, durerea cronică a fost raportată frecvent ca un simptom pe termen lung legat de coronavirus.

Chemestezia, unul dintre cele mai întâlnite simptome

Însă unul dintre cele mai îngrijorătoare simptome rămâne chemestezia. Acesta este momentul în care pacienții nu își pierd complet simțul gustului, ci mai degrabă capacitatea de a „detecta ardeii iuți sau gustul mentolat”, scrie Scientific American. Astfel, pacienții își pierd „percepțiile transmise de nociceptori, nu de papilele gustative”.

Potrivit sursei citate, în timp ce majoritatea acestor simptome sunt tipice infecțiilor virale, prevalența și persistența lor legate de durere - și prezența chiar și în cazuri ușoare de COVID-19 - sugerează că neuronii senzoriali ar putea fi afectați dincolo de răspunsurile inflamatorii normale la infecție.

×
Etichete: simptome chemestezia
x close