Antena 3 CNN Actualitate Ați avut aceste simptome? Este posibil să fi avut COVID fără să știți

Ați avut aceste simptome? Este posibil să fi avut COVID fără să știți

În ciuda raportărilor zilnice venite din partea autorităților, care arată câte persoane au fost infectate cu coronavirus, experții sunt de părere că, de fapt, numărul acestora este mult mai mare. Și din ce în ce mai multe persoane încep să își pună întrebarea dacă au avut COVID-19 și au fost asimptomatice.

Ați avut aceste simptome? Este posibil să fi avut COVID fără să știți
de Laura Dinu    |    08 Ian 2021   •   15:00

Tocmai de aceea, experții în sănătate au elaborat o listă cu simptome, considerate cele mai frecvente la cei care au făcut COVID-19. Astfel, cei care au avut aceste simptome, au toate șansele să fi trecut prin boală, fără să fi știut, scrie prevention.com.

„Majoritatea persoanelor care au coronavirus prezintă cazuri de infecție simplă, care poate fi confundată ușor cu o simplă răceală sau viroză”, explică expertul în boli infecțioase Amesh A. Adalja, cercetător principal la Centrul Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătății. Mai multe decât atât, unii oameni nu prezintă niciun fel de simptome, și asta în până la 40% din infectări, potrivit estimărilor Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

1. Ați avut o gripă puternică

La începutul pandemiei, se credea că virusul nu a apărut în Statele Unite până la sfârșitul lunii februarie, începutul lunii martie. Însă noile cercetări de la Universitatea din Texas sugerează exact contrariul.

Pentru studiu, oamenii de știință au analizat teste luate din gâtul pacienților iarna trecută, la persoanele suspectate de gripă. Testele au fost făcute în Wuhan, China (de unde a apărut noul coronavirus) și Seattle, Washington (locul unde a fost confirmat primul caz de coronavirus din Statele Unite). În urma studiului, cercetătorii au descoperit că, la fiecare 2 cazuri de ”gripă”, unul era cauzată de virusul SARS CoV-2. Așadar, aceștia spun că este posibil ca virusul să fi intrat în Statele Unite chiar în preajma Crăciunului. 

”Poate fi dificil să deosebiți o răceală de o formă ușoară de COVID-19 fără un test, în funcție de simptomele pe care le aveți, dar răcelile nu cauzează în mod obișnuit dificultăți de respirație, dureri de cap severe sau simptome gastro-intestinale, așa cum face COVID- 19”, mai spune Amesh A. Adalja.

Iată lista completă a simptomelor oficiale ale coronavirusului:

Febra sau frisoane
Tuse
Respirație scurtă sau dificultăți de respirație
Oboseală
Dureri musculare sau corporale
Durere de cap
Nouă pierdere a gustului sau a mirosului
Durere de gât
Congestie sau curgerea nasului
Greață sau vărsături
Diaree

2.V-ați pierdut mirosul sau gustul la un moment dat

În ciuda faptului că este un simptom care nu apare la toată lumea, expertul în boli infecțioase, Amesh A. Adalja, spune că este strâns legat de coronavirus.

Datele preliminare de la Academia Americană de ORL - Chirurgie a Capului și Gâtului (AAO-HNS) au constatat că, la pacienții infectați cu COVID-19 care și-au pierdut simțul mirosului, 27% au avut „o oarecare îmbunătățire” în decurs de aproximativ șapte zile, în timp ce la restul recuperarea simțurilor a durat mai bine de 10 zile. La unele persoane, chiar luni întregi. 

3. V-ați confruntat cu pierderea părului

În ciuda faptului că nu este o reacție îndeajuns studiată, multe persoane vindecate de COVID - 19 au relatat că au avut probleme grave cu căderea părului. 

”Cu siguranță sunt persoane care au fost infectate și nu au știut.

Membrii Grupului Supraviețuitorilor, un grup de asistență Facebook pentru persoanele care au avut COVID-19, vorbesc despre pierderea părului la câteva luni după recuperarea de la infectare. Se datorează unei afecțiuni cunoscute sub numele de efluviu telogen și poate fi cauzată și de o serie de alți factori, inclusiv sarcina, stresul extrem, pierderea în greutate și alte boli decât COVID-19”, mai spune dr. Adalja.

Dacă acest lucru apare după alte simptome, chiar ușoare, precum febră, tuse, durere în gât, există o mare posibilitate să fi avut coronavirus, 

4. Simțiți că rămâneți fără aer uneori

Cercetările publicate în revista JAMA relatează faptul că persoanele cu COVID-19 pot avea efecte secundare ale virusului, inclusiv dificultăți de respirație. Încă nu este clar de ce aceste dificultăți de respirație persistă sau cat de mult durează, însă este probabil din cauza inflamației plămânilor care își revin relativ greu. 

„Acesta este unul dintre efectele persistente ale persoanelor care au fost diagnosticate cu COVID-19”, spune dr. Schaffner. „Dacă vă confruntați cu asta, ei bine, poate că boala pe care ați experimentat-o a fost de fapt COVID. Dacă întâmpinați dificultăți de respirație, adresați-vă medicului pentru îndrumare sau cereți trimiterea la un pneumolog. Aceștia vă pot prescrie medicamente sau tratamente, cum ar fi un inhalatoarele, care vă pot ajuta”, mai spune dr. Schaffner.

5. Vă confruntați cu o tuse care nu mai dispare

Un alt simptom relatat în revista JAMA este tusea seacă, persistentă. Acest lucru este unul comun, 43% dintre persoanele infectate confruntându-se cu asta timp de 14 - 21 de zile după boală. 

6. Vă simțiți tot timpul obosit

Acesta este cel mai persistent simptom al persoanelor infectate cu SARS Cov-2. Studiile arată că 53% dintre pacienți se luptă cu oboseala, cel puțin 60 de zile de la data la care au prezentat primele semne ale virusului.

„Vedem unii oameni care au avut o boală ușoară, dar care simt oboseală pentru o lungă perioadă de timp”, explică dr. Adalja. Dar, spune el, nu este deloc clar acum de ce se întâmplă acest lucru. Ar putea fi modul în care sistemul imunitar al unei persoane reacționează la virus sau ar putea fi pur și simplu modul în care virusul funcționează în organism.

7. Aveți simptome neobișnuite, care par să nu mai dispară

Trebuie să știți că unele persoane care au fost infectate cu COVID 19 au avut probleme cardiace după contractarea virusului. În urma unui studiu efectuat pe 100 de persoane care s-au recuperat după COVID-19, cărora li s-au efectuat examene RMN, s-a constatat că 78% dintre aceștia au rămas cu diferite probleme cardiace, independent de afecțiunile preexistente. De asemenea, cercetătorii au descoperit că acest lucru nu pare să fie legat de severitatea bolii, mai spune dr. Schaffner.

 

×
Subiecte în articol: simptome coronavirus
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close