Antena 3 CNN Actualitate Până când își mai pot cumpăra românii vechime în muncă| Anunțul făcut de Ministrul Muncii

Până când își mai pot cumpăra românii vechime în muncă| Anunțul făcut de Ministrul Muncii

Laura Dinu
3 minute de citit Publicat la 09:00 10 Noi 2023 Modificat la 09:08 10 Noi 2023
talon pensie speciala Profimedia Images Antena 3 CNN
Românii care beneficiază de vechime în plus la pensie. Actele de care ai nevoie, după ce legea a fost votată Sursa foto: Profimedia Images/Antena 3 CNN

Deși au existat, de-a lungul timpului, tot felul de date limită până la care românii își pot cumpăra vechime, iată că Ministrul Muncii vine cu o veste bună. Vechimea va putea fi cumpărată și în viitor, cel puțin până la 31 decembrie 2024, deoarece statul preferă să aibă românii ”în sistemul de pensii publice, mai degrabă decât în sistemul de asistență socială”. 

”Această posibilitate o avem acum și o vom avea în continuare. Cu alte cuvinte, sunt români care au, de exemplu, nouă ani stagiu de cotizare contributiv, dar le mai lipsesc șase ani de vechime pentru a avea stagiul minim de cotizare. Și atunci statul român le oferă posibilitatea aceasta.

Citește și: Daniel Baciu, vești bune pentru cinci milioane de pensionari! Valoarea la care vor ajunge veniturile acestora

Alegerea noastră este între a avea pe cineva în situația de a fi inclus în sistemul de asistență socială și a fi în sistemul de pensii publice. Și atunci preferăm să fie în sistemul de pensii publice, dându-i posibilitatea de a-și cumpăra vechimea pentru perioada care îi lipsește, astfel încât să aibă stagiul minim de cotizare”, a explicat Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, la Antena 3 CNN.

Vezi și: Modul simplu prin care puteți calcula singur câți bani veți primi în plus la pensie, din septembrie

Toți pensionarii români, adică aproape 5 milioane de oameni, vor primi în luna ianuarie o majorare a venitului cu aproape 14%. Adică o indexare cu rata inflației. Valoarea punctului de pensie va crește de la 1785 de lei la 2032 de lei. Dintre aceștia, peste 3 milioane de oameni vor avea parte de o nouă majorare în septembrie, odată cu recalcularea tuturor pensiilor.

Creșterea va fi în medie de 40%, dar în unele cazuri, veniturile se vor dubla.

De exemplu, o femeie care a lucrat timp de 35 de ani ca vânzătoare și a ieșit la pensie cu aproape 1100 de lei, va primi de la 1 ianuarie 149 de lei în plus, iar din septembrie, pensia va ajunge la aproape 2000 de lei.

Totodată un bărbat care a realizat un stagiu complet de cotizare și are acum o pensie de puțin peste 900 de lei, va primi din septembrie o majorare de aproape 90% din venit.

Românii cu un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani, vor primi bonusuri

Noua lege a pensiilor își propune să rezolve inechitățile din sistem, promit oficialii. O femeie și un bărbat, ambii cu un stagiu de cotizare de 22 de ani, însă cu pensii diferite, acum, de 1428 de lei, respectiv 1190 de lei, vor avea din septembrie același venit. Mai exact 1620 de lei. 

În schimb, beneficiile pentru persoanele care lucrează în condiții speciale vor fi eliminate în 2035. Pentru că angajatorii trebuie să le ofere un spațiu sigur de lucru.

”Avem un laborator care a fost actualizat din punct de vedere al condițiilor de muncă, iar medicul radiolog, de exemplu, nu este expus unui factor de risc, nici încadrarea în condiții speciale de muncă nu se mai justifică”, a mai spus Simona Bucura Oprescu.  

Creștere de 40% a pensiilor

”Vom avea o creștere medie raportată la noiembrie 2023, deci noiembrie 2024 în raport cu noiembrie 2023, o creștere medie de 40% a pensiilor. 

În noua lege a pensiilor vom veni cu două principii de bază. Primul și cel mai important este acela că la muncă egală, este important să avem pensii egale. Și cel de-al doilea principiu important este respectarea contributivității.

Prin urmare, prin noua lege a pensiilor, încercăm să arătăm că și în România se poate și să arătăm că în România se poate și fără inechități. Fiindcă, din păcate, avem pensionari care au ieșit la pensie în perioade diferite, care au avut aceeași muncă, care au avut situații și parcurs profesional similar, dar cu toate acestea au pensii diferite.

Avem situații în care femei și bărbați, în aceleași condiții, au pensii diferite și nu în ultimul rând avem, în interiorul celor 1,2 milioane de pensionari care beneficiază de indemnizația minimă socială, din păcate, situații disproporționale.

Aceștia meritau a fi diferențiați, fiindcă este foarte important ca fiecare dintre noi, și prin sistemul public de pensii, să simțim că suntem respectați de statul român și, în același timp, să simțim că munca și stabilitatea în muncă ne sunt recunoscute”, a explicat Simona Bucura Oprescu în emisiunea Sinteza Zilei.

×
x close