Antena 3 CNN Actualitate Siguranţa românilor, în pericol. Peste 160.000 de permise de port-armă ar trebui suspendate pentru verificări

Siguranţa românilor, în pericol. Peste 160.000 de permise de port-armă ar trebui suspendate pentru verificări

M.Z.
1 minut de citit Publicat la 22:54 08 Mar 2012 Modificat la 22:54 08 Mar 2012
Siguranţa românilor, în pericol. Peste 160.000 de permise de port-armă ar trebui suspendate pentru verificări
Foto: Agerpres
Circa 160.000 de permise de port-armă ar trebui suspendate pentru verificări, dacă Poliţia vrea să le garanteze siguranţa românilor. Surse de încredere din conducerea instituţiei au declarat, în exclusivitate pentru Observator, că poliţia nu e convinsă că până acum s-a respectat litera legii în acordarea permiselor. Acum, dă din colţ în colţ când vine vorba de verificări.

Masacrul de la Perla scoate la lumină un adevăr terifiant. Autorităţile nu ştiu câţi dintre posesorii teoretic legali de armă de foc au obţinut permisul respectând lege. Organele statului îşi pun întrebări abia după ce un angajat MAI a încercat să lichideze opt persoane, iar două femei şi-au pierdut viaţa.

Dimensiunile neputinţei autorităţilor sunt date însă de cifre. În evidenţele Poliţiei Române, 160.000 de români sunt posesori legali de armă de foc. 20.000 dintre ei au dobândit permis în ultimul an.

Circa 210.000 de arme de foc sunt deţinute legal în România, iar mai mult de jumătate dintre ele sunt cu glonţ, adică letale. 15.000 dintre acestea sunt în Bucureşti.

Gheorghe Vlădan avea legitimaţie de la Ministerul de Interne, dar asta nu-l făcea poliţist decât în acte. Autorităţile abia acum par să afle că i-au dat permis de port-armă doar pentru că avea legitimaţie de la MAI, iar cazul agentului-şef Vlădan pare să nu fie o întâmplare.

Dosarul fiecărui posesor de permis port-armă are trei puncte-cheie: avizul psihologului, cazierul judiciar şi adeverinţa că posesorul armei este sănătos clinic. Agentul ucigaş nu avea decât o adeverinţă de la medicul de familie.

Legea îi obligă pe posesorii de permis de port-armă să meargă la verificări o dată la cinci ani, deşi nimeni nu împiedică autorităţile să-i verifice mai des.

Pe agentul-şef Gheorghe Vlădan nu l-a verificat nimeni, deşi soţia lui anunţase poliţia că ar putea fi împuşcată. Acum, cazul lui şi declaraţiile contradictorii ale şefilor din poliţie pare să fi declanşat un război care face victime după victime. Miercuri, şeful Poliţiei Capitalei a fost demis, iar azi purtătorul de cuvânt este cercetat disciplinar.






×
x close