Justiţia obligă statul să actualizeze lista medicamentelor compensate pentru prima dată în istorie. Pacienţii care suferă de melanom malign, o formă agresivă de cancer de piele, care până acum dădeau statul în judecată ca să îşi primească tratamentul, ar putea fi salvaţi. În ultimul an, peste o sută de bolnavi şi-au câştigat dreptul la viaţă la tribunal.
În urmă cu doi ani şi jumătate, Ana Maria a fost diagnosticată cu o boală autoimună care i-a atacat articulaţiile şi toate organele interne. Medicamentul de care avea nevoie nu era decontat de stat, iar părinţi au plătit în fiecare lună câte 7.000 de lei, pentru tratamentul fetiţei.
Disperaţi, părinţii au dat statul în judecată şi au cerut dreptul copilului la viaţă. Justiţia le-a dat câştig de cauză, iar acum copilul primeşte tratamentul gratuit. În ultimul an, peste o sută de pacienţi bolnavi de cancer şi boli autoimune şi-au căutat dreptatea în instanţă.
Lista medicamentelor decontate de stat nu a mai fost actualizată de mai bine de 6 ani. Judecătorii au hotărât, în premieră, să oblige statul ca în termen de trei luni să decidă dacă includ pe această listă un medicament împotriva melanomului malign - o formă agresivă de cancer de piele.
În România, peste o mie de oameni suferă deja de melanom malign. Dacă hotărârea rămâne definitivă, aceştia nu vor mai fi nevoiţi să dea în judecată statul, pentru a primi tratament gratuit.