Înainte de a porni la drum, nu uitaţi să verificaţi valabilitatea actelor dumneavoastră şi, ideal ar fi, să purtaţi undeva în bagaj şi copii ale documentelor. Nu se ştie în ce situaţii puteţi avea nevoie de ele.
Este foarte important ca cei rămaşi acasă să deţina copii ale biletelor şi ale asigurărilor dumneavoastră de călătorie. Astfel, dacă bagajele vă sunt furate sau în cazul în care pierdeţi sau deterioraţi documentele, nu rămâneţi descoperiţi. Dacă aţi ales ca destinaţie o ţară cu grad de risc sau călătoria dumeavoastră se întinde pe o perioadă mai îndelungată, nu ar fi rău să vă înregistraţi şi la misiunile diplomatice ale României în regiunile respective.
Câte ţări, atâtea reguli, aşa că mai bine documentaţi-vă înainte, în funcţie de locul ales, ce vă este permis şi ce nu puteţi încălca sub nicio formă acolo unde mergeti! În Israel, de exemplu, fiţi cu ochii în patru, deoarece tirurile de rachete pot fi reluate oricând.
Ochii la drum şi la bord dacă mergeţi la vecinii bulgari să petreceţi. Poliţiştii de acolo nu glumesc prea mult în timpul serviciului şi suspendă permisele până să apuci să ciocneşti un ou.
Lăsaţi detectoarele antiradar acasă, dacă ştiţi că veti ajunge şi în Grecia, căci odată ce aţi intrat pe teritoriul ţării, nu vă mai este permisă folosirea lor şi nu vă gândiţi că le puteţi ascunde, căci şi posesia unui astfel de aparat se amendează cu 2.000 de euro.
Şi, oricât de frumos ar fi la Istanbul, şi oricât de mult v-aţi dori să vă umpleţi sacoşele de suveniruri, nu vă gândiţi să aduceţi celor dragi covoare sau antichităţi. Veţi cădea victima birocraţiei turceşti, întrucât pentru asta aveţi nevoie de o grămadă de acte şi certificate oficiale.