Maşinile de lux ale Bisericii trebuie impozitate ca atare, a declarat la
RFI europarlamentarul PNL, Theodor Stolojan. Fostul prim-ministru din anii '90 consideră că relaţia fiscală Guvern-culte "trebuie reconsiderată", în condiţiile în care cultele "au primit înapoi foarte multe proprietăţi, care produc venituri".
În opinia lui Theodor Stolojan, "relaţia fiscală Guvern-culte a rămas la fel ca înainte de '89, deşi între timp au avut loc restituiri de proprietăţi şi aşa mai departe (...). Pe partea de cheltuieli a bugetului României există încă lucruri nerezolvate, există relaţii fiscale care arată exact ca înainte de anul 1989 şi aici Guvernul Cioloş are foarte mult de muncă".
Relaţia fiscală Guvern-culte "trebuie reconsiderată în funcţie de noua situaţie în care cultele au primit înapoi foarte multe proprietăţi, care produc venituri. Cultele la ora actuală au posibilitatea să dezvolte orice activitate economică, iar relaţia de impozitare sigur că trebuie regândită (...). Nu ne putem întoarce cu două sute de ani în urmă, trebuie să discutăm situaţia prezentă în care se află România şi în care evident, în momentul în care activităţile economice desfăşurate de către culte produc venituri, iar veniturile nu sunt folosite integral pentru de exemplu a finanţa activităţi sociale pe care Biserica trebuie să le dezvolte şi eu întotdeauna am spus că un leu acordat Bisericii pentru activităţi sociale produce mult mai multe beneficii decât un leu acordat unei administraţii publice pentru beneficii sociale, dar în momentul în care observăm un anumit lux care începe să apară la demnitarii Bisericii, atunci sigur că asemenea venituri nu mai sunt pentru scopuri sociale, ci sunt de exemplu pentru maşini de lux şi ele trebuie impozitate ca atare", spune eurodeputatul PNL.
Contribuţia statului la salarizarea personalului clerical va creşte anul viitor la 315,1 milioane lei, de la 278,3 milioane lei în 2015, iar cea pentru sprijinirea aşezămintelor religioase româneşti din afara graniţelor va urca de la 12,8 milioane lei anul acesta la 13 milioane lei, potrivit Ministerului de Finanţe.
Premierul Dacian Cioloş a avut duminică o discuţie cu Patriarhul Daniel, în care l-a asigurat că va finanţa proiectele de investiţii importante ale BOR şi că există tot sprijinul pentru a pune la dispoziţie resurse financiare, "în funcţie de posibilităţi", pentru lăcaşele de cult în construcţie.