Plecând de la avertismentul lansat miercuri, potrivit căruia piaţa imobiliară din România se va confrunta cu o criză severă, Dinu Patriciu a explicat că această realitate este urmarea directă a crizei financiare internaţionale. ?Nu avem bănci autohtone, cu câteva excepţi. Marile bănci sunt astăzi toate afectate de criza financiară, iar lichidităţile sunt extrase din economiile mai fragile. În această situaţie se află România?. Sfatul lui Patriciu: românii ar trebui să rămână pe lichidităţi.
Invitat la Ştirea Zilei, pe Antena 3, Patriciu a vorbit despre premisele apariţiei crizei în imobiliare: "bursa a căzut, creditul devine mai scump, moneda naţională se devalorizează ? toate conduc la apariţia crizei în imobiliare?.
Întrebat până când va dura acest blocaj, omul de afaceri a declarat: ?va dura până când cei care şi-au finanţat obiectele pe care vor să le vândă vor avea scadenţe de plată şi vor fi obligaţi să le vândă?.
Voiculescu îl contrazice pe Patriciu: Nu avem o criză a imobiliarelor
De cu totul altă părere este preşedintele de onoare al Partidului Conservator, Dan Voiculescu. ?Nu avem de-a face cu o criză în sistemul imobiliar. Cererea este încă foarte mare, oferta nu este pe măsura ei, deci nu poate fi vorba despre o criză?. Blocajul este în altă parte, potrivit omului de afaceri, şi anume în criza de lichidităţi financiare.
În acest context, recomandarea lui Voiculescu este următoarea: ?cât este posibil, în perioada următoare, românii ar trebui să stea pe lichidităţi, iar în toamnă-iarnă să investească în sectorul imobiliar, când probabil preţurile vor fi în scădere din cauza scumpirii creditelor?. În acest moment, criza depinde foarte mult de evoluţia din SUA, ?dar nu cred că poate continua mai mult de 6 luni, 1 an?.
În ceea ce priveşte inflaţia, ?este exclus ca în an electoral să avem o stopare a ei. Iar printre cauzele care stau la baza acestui fenomen se numără datoriile pe care le avem, veniturile care cresc sub presiunea sindicală şi electorală şi productivitatea scăzută?. Mai mult, ?după 2008, va fi foarte greu, aproape imposibil să oprim creşterea inflaţiei?, a continuat Voiculescu.
De cealaltă parte, Dinu Patriciu susţine că inflaţia poate fi stopată, chiar şi în an electoral. Printre măsurile care ar conduce către o stoparea ei, omul de afaceri enumeră reducerea birocraţiei, modificarea legii exproprierii în interes public şi impozitarea veniturilor corporaţiilor din afară. Patriciu a adus în discuţie şi ideea privatizării capacităţilor de producţie de energie electrică, ca element important în reducerea inflaţiei. Vânzarea la licitaţie a licenţelor de exploatare a zăcămintelor de gaze ar aduce miliarde de dolari în România, iar efectul unei astfel de măsuri ar fi scăderea preţului la gaz, susţine Patriciu.
Întrebat dacă îşi va extinde afacerile de media,
Patriciu a declarat că ?nu este exlcus să dezvolt această afacere de presă pe care am început-o, din plăcere?.
Antena 3