Antena 3 CNN Actualitate Sfat de sănătate. Bullyingul şi puterea unui LIKE pe Facebook. Psiholog: Se poate solda cu tentative de suicid

Sfat de sănătate. Bullyingul şi puterea unui LIKE pe Facebook. Psiholog: Se poate solda cu tentative de suicid

Denisa Nedelcu
1 minut de citit Publicat la 11:13 06 Iul 2020 Modificat la 11:13 06 Iul 2020
Sfat de sănătate. Bullyingul şi puterea unui LIKE pe Facebook. Psiholog: Se poate solda cu tentative de suicid

Specialiştii spun că există două feluri de bullying, cel din spaţiul virtual, dar chiar şi on-line-ul în sine poate deveni bullying. "Avem bullyingul grupurilor cunoscute, dar care te abuzează în spaţiul online (precum ameninţările, condiţionările - `dacă nu faci aşa, o să te spun, o să te arăt`). Apare bullyingul post-eveniment, de obicei, în momentul în care cineva ştie deja ceva despre acea persoană şi apoi o şantajează. Acest fenomen apare mai mult în rândul adolescenţilor", a explicat psihologul Yolanda Crețescu, luni, la rubrica Sfat de sănătate cu Andreea Cigolea, de la Antena 3.

Specialistul atrage atenţia că un astfel de fenomen se poate solda cu un sfârşit tragic. "În domeniul meu, ca psiholog, am întâlnit şi tentative de suicid în urma unui astfel de bullying, s-a ajuns şi la procese", atrage atenţia Yolanda Crețescu.

Viaţa on-line poate fi un bullying

"Şi mai avem on-line-ul în sine, care devine un bullying. Este vorba de modul în care mă raportez la ceea ce se vede, că on-line-ul arată partea frumoasă, iar în spate se poate afla multă tristeţe, pentru că este un fenomen supracompensat", spune specialistul.

Întrebată dacă reţelele sociale afectează copiii pe termen lung, Yolanda Crețescu spune că depinde de timpul pe care îl petrecem în on-line. "Cât timp stau în viaţa reală, şi viaţa mea nu are doar repere on-line, e bine. Dar ce facem cu complexele de superioritate? Sau cu cele de inferioritate? Trebuie să luăm social-media doar atât ce este ea, un mod de conexiune, de împărtăşire, dar e nevoie să ne păstrăm această percepţie de sine, de interacţiune cu noi şi cu mediul real, pentru că atunci ştim cum suntem", sfătuieşte psihologul.

×
x close