Psihologul Anca Maftei a vorbit în cadrul rubricii ”Sfat de sănătate cu Andreea Cigolea” despre cât important este să fim optimişti, dar şi cum ne putem îmbunătăţi stilul de viaţă.
''E foarte important să setăm nişte intenţii. E foarte important să dăm o direcţie şi bineînţeles că anumite părţi din noi, de mute ori subconştiente se vor alinia acestor intenţii, aşa că sugerez să începem un jurnal în 2021 în care să trecem toate gândurile noastre, de data asta pozitve, cum am vrea noi să arate acea perioadă din viaţa noastră.
Vestea cea bună este că ţine întotdeauna de noi şi foarte mult ţine de relaţiile noastre, cât de sănătoase sunt. Aici iarăşi putem lucra întodeauna la noi înşine, în a ne responsabiliza, în a vedea ce putem îmbunătăţi, în a cere feedback de la cei dragi pentru a putea să lucrăm, eventual cu un psihoterapeut, tocmai pentru a îmbunătăţi anumite atribute ale noastre. Dincolo de relaţii, este extrem de important să ne păstrăm centraţi şi în sensul acesta recomand exerciţii de îmbământare, exerciţii de echilibru sufletesc. Şi acestea se pot învăţa, atât în cursuri înregistrate, cât şi un terapeut te poate ghida în direcţia asta.
Optimismul generează sănătatea, atât mintală cât şi cea fizică
Foarte important mi se pare optimismul, pentru că asta generează sănătatea, atât mintală cât şi cea fizică şi pentru asta iarăşi există exerciţii care să te facă să începi să îşi conştientizezi gândurile, pentru că gândurile se vor manifesta mai devreme sau mai târziu în realitatea vizibilă. Felul în care gândeşti îţi generează destinul.
Optimismul nu înseamnă să vedem în culori roz toată realitatea, ci să încercăm să ne focalizăm atenţia asupra a ceea ce totuşi este bun în viaţa noastră. Dacă avem două mâini, două picioare deja este un punct foarte bun de început. Dar şi dacă nu suntem sănătoşi. Poate că avem alte tipuri de bucurii sau de plăceri şi cred că este foarte important să generăm acea energie, pentru că de noi depinde.
Ce facem la început de an ca să ne meargă bine
Cred că asta cu intenţiile este primordială. Setăm foarte clar să încercăm să facem mai mult sport. Ne ajută anumite elemente şi substanţe care sunt eliberate acolo în creier odată cu activitatea fizică. Să încercăm să nu fim izoaţi, să încercăm să găsim întotdeauna companie, să fim în cluburi de prieteni, în cluburi de lectură, în cursuri online, să căutăm comunităţile, să încercăm să ieşim cumva din zona de confort. Şi, întotdeauna să căutăm să fim mai bine, să lucrăm cu cineva, tocmai pentru a putea să îmbunătăţim anumite atribute ale noastre. Ne ajută foarte mult comunicare online, pentru că sufletul comunică dincolo de spaţiu şi de timp şi atunci simplul sentiment că tu aparţii te ajută foarte mult, îţi dă o stare de securitate şi te afli cumva într-o zonă de control.
Trecutul, un apanaj al memoriei
Oricum, trecutul nu există. Trecutul este doar apanajul memoriei noastre şi atunci îl putem modifica, în funcţie de cum avem perspectiva legată de acele memorări. Viitorul îl creem în fiecare secundă, aşa că sugestia mea este să mergem întotdeauna în interior, chiar dacă poate o petrecere îţi dădea o stare mai bună în momentul respectiv. Totodată, faptul că pierdeai câteva ore de somn, poate că nu aveai timpul să reflectezi şi să meditezi asupra ce vrei să fie în viaţa ta.