Dermatologul Mara Mihai spune că vindecare în acnee se obţine mai greu, dar cu ajutorul indicaţiilor date de un specialist, pacientul poate scăpa de coşuri.
''Este o emisiune foarte frumoasă şi atunci am hotărât să ofer o altă perspectivă asupra acneei. Porneşte de la foarte mulţi factori, pentru că şi acnnea în manifestările ei este foarte diferită de la o persoană la alta. Aş putea să mă duc în extrema acneei inflamatorii, acolo unde tenul este intolerant, foarte sensibil şi reacţionează la orice substanţă care vine din exterior.
Această acnee inflamatorie poate să fie asociată uneori şi cu acneea rozacee, cu cuperoza. Un alt tip de acnee este acneea adolescentului, acolo unde există o predominanţă a infuenţei hormonale, caracteristică vârstei. Apare o secreţie foarte mare de sebum. Apare blocarea porilor şi atunci apar acele comedoane, acele puncte negre. Acestea dacă sunt mai profunde, apar ca nişte chistuleţe albe, pe sub piele. Dacă se agravează aceste leziuni, pot să apară şi pustulele.
Un alt tip de acnee este cea a adultului, a femeii adulte. Poate să fie prezentă şi la pacienţii de sex masculin, dar este mult mai frecventă la femei şi care este un mix al acestor două forme.
Trebuie să ajungem la medic, atunci când produsele cosmetice pe care le folosim acasă, atunci când tratamentele achiziţionate de la farmacie, la sfatul farmacistului, nu mai dau rezultate.
Acneea nu este o afecţiune de cauză infecţioasă
Cea mai mare teamă a pacienţilor pe care îi consult cu acnee. Există diferite tipuri de microorganisme care agravează acneea, dar fundamental, ea nu este o afecţiune de cauză infecţioasă.
Există acel fond hormonal, acel fond inflamator, acele comedoane care în timp evoluează spre acele leziuni care par infectate. Nu de puţine ori pacienţii fac examen bacteriologic şi rezultatele sunt negative, pentru că există această componentă internă de fapt care duce la apariţia acneei.
Cum prevenim apariţia coşurilor
La femeile adulte, la persoanele care se machiază, folosirea a acelor bureţei pentru fondul de ten, cu siguranţă că pot să conducă la suprainfectări şi la extinderea leziunilor inflamate de pe faţă. De la prosopul pe care îl folosim în baie, de la lenjeria intimă, de la faţa de pernă, până la utilizarea unor produse cosmetice şi de machiaj pe care să încercăm să le menţinem sterile. Să încercăm să nu atingem cu mâna produsele pe care le folosim.
Alimentele pe care trebuie să le evităm: zahăr, ciocolată, lapte, mâncarea tip fast-food
Cu ajutorul dermatologului, ne vindecăm, da. Vindecare în acnee se obţine mai greu (...) Toate formele de acnee sunt influenţate şi de alimentaţie. Mă refer la carbohiraţi, la alimentele bogate în zahăr, chiar şi sucurile de fructe. Dacă sunt foarte dulci, acestea pot fi nocive, dar şi laptele consumat în cantităţi mari. Zahărul, ciocolata, mâncarea fast-food'', a explicat Mara Mihai, medic specialist Dermatologie.