E o zi a bucuriei şi e important să fiţi fericiţi astăzi, pentru că se spune că aşa veţi fi tot anul. E o sărbătoare importantă, pentru că îl cinstim pe cel care l-a botezat pe Hristos în râul Iordan.
Prin botez, Sfântul Ioan îi pregătea pe oameni pentru adevăratul botez, cel în duh, pe care l-a adus Iisus Hristos.
Numele Ion este iubit şi foarte frecvent în România
Peste 1,3 milioane de bărbaţi şi peste 650.000 de femei poartă acest nume, aflăm de la Direcţia pentru evidenţa persoanelor şi administrarea bazelor de date.
La bărbaţi, cel mai întâlnit este Ioan: peste 460.000 de români se numesc Ioan, iar 355.000 poartă numele Ion. Alte derivate sunt Ionel, Ionică, Ionuţ, Ioniţă Jean, Jan şi Nelu.
Ioana este prenumele cel mai frecvent de femei: 388.000 de Ioane şi aproape 150.000 de Ionele.
Ce tradiţii sunt de Sfântul Ioan
De exemplu, "Iordăneală". Tinerii care au luat de la preot, în ajunul Sfântului Ioan, agheasmă merg în această dimineaţă la biserică și stropesc fiecare om care iese după terminarea slujbei. Atenţie, tradiţia spune că astăzi nu se bea vin roşu: se bea vin alb sfinţit la biserică. Nimeni nu trebuie să folosească cuţitul şi totul se rupe cu mâna. Nu se foloseşte mătura ca să nu fie tulburată liniştea morţilor şi nu se stinge candela! Aceasta arde pentru bunăstare în familie. Tradiţia spune că după această sărbătoare se botează gerul, adică se înmoaie frigul și începe să se facă mai cald.
-nu se bea vin roşu, doar vin alb
-nu se taie nimic cu cuţitul, se rupe cu mâna
-nu se mănâncă fructe şi legume în cruce
-nu se foloseşte mătura
-nu se stinge candela
Câţi români poartă numele de Sfântul Ioan
- peste 1,3 milioane de bărbaţi poartă numele de Ioan sau derivate ale acestuia
- peste 650.000 de femei poartă numele de Ioana sau derivate ale acestuia