SFÂNTUL ILIE. Dintre personalitatile Vechiului Testament, cea mai luminoasa este figura prorocului Ilie Tesviteanul, sarbatorit la 20 iulie, chemat la misiune direct de Dumnezeu. Romanii il cinstesc in mod deosebit, vazand in el forta nepotolita a naturii, care stapaneste fulgerele, tunetele dar care aduce si ploi binefacatoare.
SFÂNTUL ILIE. Este numit si ii omul lui Dumnezeuii . Singurul profet care apare alaturi de Moise pe Muntele Tabor, la Schimbarea la Fata a Domnului nostru Iisus Hristos.
SFÂNTUL ILIE. Prorocul Ilie a fost chemat la misiune direct de Dumnezeu, la fel ca toti profetii Vechiului Testament. Activitatea lui profetica s-a desfasurat in sec. al IX-lea i.H., in timpul domniei regelui Ahab, din Samaria. Nascut in Tesba (Tesva), Ilie a fost fiul lui Sovac, preot al legii Vechi in tinutul Galaad.
SFÂNTUL ILIE. Pe vremea Regelui Ahab, casatorit cu o printesa feniciana, Izabela, incepe o prigoana a credinciosilor din Vechea lege si o apropiere de credinta in Baal. Poporul ales al lui Yahve devine, incet, incet, popor al lui Baal. Pentru aceasta fapta, Prorocul Ilie il mustra pe rege cu vorbe aspre si prevesteste trei ani si jumatate de foamete pentru poporul evreu. Regele se manie si vrea sa-l pedepseasca, dar nu reuseste, fiindca Ilie se ascunde pe malul torentului Cherit.
SFÂNTUL ILIE. Prorocia se implineste: tara este cuprinsa de o foamete cumplita. Apoi Ilie revine si dovedeste poporului care este Dumnezeul cel adevarat. Slujitorii lui Baal sunt ucisi si foametea inceteaza printr-o ploaie binecuvantata, la rugaciunea Prorocului. Prorocul Ilie i-a prezis lui Ahab ca, pentru faradelegile lor, vor fi ucisi atat el, cat si sotia sa, lucru care s-a si intamplat curand.
SFÂNTUL ILIE. Se cunoaste faptul ca, in timpul vietii, Ilie savarseste mai multe minuni, precum invierea fiului vaduvei din Sarepa Sidonulu, sau inmultirea fainii si a undelemnului din casa femeii sarace. Dupa moarte, este ridicat la cer intr-un car de foc.
SFÂNTUL ILIE. A pogorat de trei ori foc din cer si a oprit ploaia cu cuvantul sau, a despartit Iordanul, lovindu-l cu cojocul, trecand ca pe uscat, si a stat iinaintea lui Hristos, la Schimbarea Lui la Fata, pe Tabor.
Se spune ca
Sfantul Ilie va reveni pe pamant, la Sfarsitul Veacurilor, ca Inainte mergator, la cea de-a doua venire a lui Hristos.
SFÂNTUL ILIE. Ce spune legenda. Legenda spune ca, atunci cand Maica Domnului nastea pe Fiul Sfant, Ilie a trasnit un drac si fiul s-a speriat. Maica Domnului l-a blestemat sa i se usuce mana dreapta, astfel iinjumatatindu-i-se puterea. Dumnezeu, vazand ca Ilie este prea puternic, i-a luat mana dreapta si piciorul drept, lasandu-l schiop si ciung. De aceea nu poate umbla singur, ci se urca iin carul sau. Se mai zice ca Sf. Ilie nu stie cand cade sarbatoarea lui. Dornic sa faca un chef, iil iintreaba pe Dumnezeu daca nu i-a venit ziua. Mai este pana la ziua ta, iii zice Dumnezeu. Si tot asa pana cand ziua lui trece... De furie, Sf. Ilie porneste tunetele si fulgerele, care rascolesc pamantul; atunci iincep ploile de dupa Sf. Ilie.