În timp ce preşedintele României promovează această metodă de imunizare, deputatul PD-L refuză să se lase vaccinat, motivându-şi decizia prin faptul că, din informaţiile sale, vaccinul anti-AH1N1 nu este unul bun.
"Nu mă vaccinez. Am auzit că nu e în regulă", a declarat recent Sever Voinescu.
De cealaltă parte, şeful statului susţine că nu-i înţelege pe românii care nu vor să se vaccineze, în condiţiile în care statul le pune la dispoziţie dozele în mod gratuit. Întrebat ce părere are despre oamenii care se înghesuie în ultima perioadă să se vaccineze, Traian Băsescu a răspuns:
"Dă-mi Doamne mintea românului cea de pe urmă. Când statul pune la dispoziţie din 26 noiembrie vaccinul, n-a vrut nimeni."
Traian Băsescu, un "client fidel" al Institutului Cantacuzino
Cu toate acestea, preşedintele român mai spune că, pentru imunizare, apelează în mod regulat la "un vechi vaccin al Institutului Cantacuzino", motiv pentru care a fost nevoit să amâne vaccinarea împotriva gripei de tip nou.
"Eu pentru protecţie - şi aici vă pot spune un mic secret - în fiecare an fac un set de injecţii. Sunt 10 injecţii, Cantasten, ceva de genul acesta. Este un vechi vaccin al Institutului Cantacuzino, care imunizează. Din cauza lor, a trebuit să las o pauză până să-l fac şi pe acesta, anti-gripă nouă", a declarat Traian Băsescu.
TRAIAN BĂSESCU ŞI SEVER VOINESCU, DESPRE VACCINAREA ANTI-AH1N1
În timp ce românii "de rând" stau zilnic la cozi pentru a se vaccina împotriva virusului AH1N1, politicienii nu par foarte speriaţi de ameninţarea gripei noi. O parte dintre ei refuză să se vaccineze, în timp ce alţii recomandă imunizarea, dar admit că nici ei nu s-au vaccinat încă.
Un astfel de exemplu îl reprezintă ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu. Acesta susţine că nu s-a vaccinat împotriva virusului AH1N1 din lipsă de timp, dar recomandă imunizarea.
"Nu mi-am făcut vaccinul, în primul rând pentru că nu am avut timp, recunosc. Nici nu am avut vreun semn, dar familiei mele i-am recomandat să-şi facă vaccinul şi cred că deja o parte şi-au făcut acest vaccin", a declarat Sebastian Vlădescu.
Aceeaşi atitudine o are şi preşedintele Senatului, Mircea Geoană. Întrebat dacă şi-a făcut vaccinul antigripal, liderul PSD a declarat că nu, dar că îl va face în mod organizat, la Senat.
"Nu ştiu exact, dar e o chestiune organizată la nivelul Senatului în general şi la nivelul grupului PSD în particular", a mai spus Mircea Geoană.
Parlamentarii, reticenţi la ideea imunizării
Alţi parlamentari refuză, însă, cu îndârjire să se lase vaccinaţi. Iată câteva dintre răspunsurile senatorilor şi deputaţilor la întrebarea: Vă veţi vaccina?
- Nu am să mă vaccinez. Pentru că nu am făcut niciodată vaccin antigripal de când mă ştiu şi sunt superstiţios. Mă gândesc că, dacă fac, s-ar putea să mă îmbolnăvesc. Poate nu de asta, dar de alte boli
- Probabil că n-o să merg să mă vaccinez. M-am gândit că având Tamiflu în casă o să scap la fel de uşor ca şi când m-aş vaccina, în eventualitatea unui virus. De regulă nu sunt adepta niciunui fel de vaccin - nu ştiu, probabil este o prejudecată de care nu am reuşit să scap până acum - dar, pe de altă parte, cred că este un pic falsă această temă pe piaţă în momentul de faţă
- Nu cred că mă voi vaccina. Pentru că am încredere în organismul meu, că sunt imun la gripa de orice fel. Cred că este totuşi prea multă isterie în jurul acestei probleme şi cred că este şi o chestiune artificial creată
PARLAMENTARII, DESPRE VACCINAREA ANTI-AH1N1
Campania de vaccinare împotriva virusului AH1N1 în România a început pe 26 noiembrie 2009, cu imunizarea grupelor la risc. La jumătatea lunii decembrie, vaccinarea a fost extinsă la toate categoriile de populaţie cu vârsta de peste 16 ani.
Potrivit celui mai recent bilanţ al Ministerului Sănătăţii, numărul deceselor provocate de gripa AH1N1 în România a ajuns la 96, dintr-un total de peste 6.200 de îmbolnăviri.
Antena3.ro