Autorităţile române îl predau pe Sever Mureşan, celor franceze. Asta a hotărât acum instanţa, iar decizia poate fi atacată cu recurs în termen de cinci zile. Avocaţii lui Sever Mureşan i-au recuzat din nou pe cei doi magistraţi care judecă punerea în executare a mandatului european de arestare, invocând faptul că preşedintele completului este acelaşi care a admis propunerea procurorilor de arestare a clientului lor. Între timp, presa vorbeşte despre o sumă de 20.000 de euro pe care Mureşan ar fi plătit-o unui asasin profesionist ca să-l ucidă pe fostul său partener de afaceri.
Procurorii francezi au făcut o investigaţie ca la carte, în urma căreia au realizat un dosar ce cuprinde declaraţii, chitanţe şi arme găsite la locuinţa asasinului. Întregul film al acţiunii apare în ediţia de joi a ziarului Cotidianul. Jurnaliştii de la Cotidianul au intrat în posesia unor documente ale justiţiei franceze, care demonstrează faptul că omul de afaceri Sever Mureşan a tocmit asasini pentru a-l ucide, în vara lui 2005, pe fostul său partener de afaceri - elveţianul Rolf Gehrig. Atunci poliţia norvegiană a anunţat autorităţile franceze, prin intermediul Europol, că cetăţeanul albanez Rifat Pllana, cunoscut asasin aflat pe ştatul de plată al unei organizaţii criminale albaneze, împreună cu slovacul Milos Dunda, pun la cale un asasinat asupra lui Rolf Gehrig, la cererea unui solicitant anonim.
Percheziţia efectuată la locuinţa albanezului, dar şi o serie de interceptări ale convorbirilor au adus informaţii noi în legătură cu numele celui care a comandat crima. În urma percheziţiei la locuinţa lui Pllana au fost găsite o carabină cu cinci focuri şi 95 de cartuşe, precum şi un pistol cu aer comprimat. În urma percheziţiilor, anchetatorii au găsit şi patru mandate pentru transferuri de bani, emise din România. Unul dintre ele, în valoare de 4.800 de euro, susţin cei de la Cotidianul, era semnat chiar de Sever Mureşan.
Unul dintre motivele asasinatului, aşa cum reiese dintr-o sentinţă a Curţii de Apel din Douai, emisă la începutul acestui an îl reprezintă refuzul lui Gehrig de a-i ceda lui Sever Mureşan acţiunile deţinute la grupul comercial SITA, care avea filiale în România, şi unde elveţianul fusese director între 1996 şi 2003. Un alt motiv se referă la datele compromiţătoare pe care elveţianul le deţinea în legătură cu împrumuturile acordate de Banca Dacia Felix. Ziariştii de la Cotidianul scriu că Pllana a recunoscut implicarea sa în asasinat, dar a precizat că nu avea de gând să îşi ducă până la capăt contractul şi că voia să contacteze el însuţi poliţia.
Procesul privind predarea lui Sever Mureşan autorităţilor franceze a fost amânat, după ce avocaţii omului de afaceri au recuzat instanţa pe motiv că le-a respins mai multe excepţii de neconstituţionalitate. Decizia în privinţa recuzării judecătorilor va fi luată în cursul zilei de joi.
Antena 3