Conform proiectului de lege, parlamentarii vor să schimbe definiţia sensului giratoriu ca să nu mai existe "interpretări" şi astfel să fie redus numărul accidentelor rutiere.
Potrivit noii definiții, "participantul la trafic încadrat pe banda a doua, care doreşte să părăsească sensul giratoriu la a doua ieşire, trebuie să acorde prioritate vehiculelor încadrate pe banda întâi, deoarece aceste autovehicule se deplasează în cadrul sensului giratoriu".
Din noua definiție a sensului giratoriu va fi eliminată ideea de intersecție. În prezent, Codul Rutier include în categoria intersecțiilor cu circulație dirijată și intersecțiile în care circulația se desfășoară în sens giratoriu.
Potrivit parlamentarilor, Codul Rutier actual nu reglementează și situația în care în sensul giratoriu sunt mai multe benzi de circulație, iar prevederile legislative din prezent pot produce confuzie și erori prin greșita definire a sensului giratoriu ca fiind o intersecție.
Iniţiatorii proiectului de lege sunt senatorii USR Negoi Eugen-Remus, Vicol Costel, Vlad Sergiu Cosmin, dar şi deputaţii USR Botez Mihai-Cătălin şi Chichirău Cosette-Paula.
"Având în vedere faptul că prevederile legale incidente în cazul circulaţiei în sens giratoriu sunt lipsite de claritatea necesară unor norme juridice, după cum am arătat, fiind susceptibile să dea naştere a numeroase interpretări din cauza cărora se produc accidente de circulaţie în sensurile giratorii şi sunt aplicate sancţiuni contravenţionale în mod neunitar, în funcţie de modul în care agentul constatator interpretează dispoziţiile legale în materia sensului giratoriu (apreciind fie că acesta este o intersecţie, fie că este un drum principal), ţinând cont şi de faptul că există hotărâri judecătoreşti care susţin explicaţiile pe care le-am arătat în prezenta expunere de motive, consider că este necesară modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, pentru a clarifîca regulile de circulaţie în sensul giratoriu şi pentru a pune capăt unei controverse de interpretare legislativă, intervenţia legislativă fiind necesară şi pentru ca textele de lege incidente să corespundă exigenţelor prevăzute de art. 36 şi următoarele din Legea nr. 24 din 2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, republicată, respectiv să fie redactate într-un limbaj clar şi precis, care să excludă orice echivoc", se arată în expunerea de motive a proiectului de lege depus la Senatul României.