Antena 3 CNN Actualitate Semn rău pentru Laura Codruța Kovesi? Ce a evitat să facă Hans Klemm la recepția de Ziua Americii

Semn rău pentru Laura Codruța Kovesi? Ce a evitat să facă Hans Klemm la recepția de Ziua Americii

2 minute de citit Publicat la 23:18 29 Iun 2018 Modificat la 23:18 29 Iun 2018
o_1ch6j3v4a1shr7j6u441ml62gl8.jpg
sursa foto: Agerpres

Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm a părut să evite cuvântul "anticorupție", în discursul său de vineri seară de la recepția oferită de Ziua Independenței.

Potrivit unor voci, această evitare de a vorbi despre lupta împotriva corupției, o temă destul de des abordată în trecut de ambasadorul american, este un semn rău pentru procurorul-șef DNA, Laura Codruța Kovesi.

Hans Klemm a subliniat în schimn necesitatea consolidării și aprofundării Parteneriatului strategic SUA România.

"Acum, când sărbătorim independenţa Americii, Centenarul unităţii României şi prietenia existentă între America şi România în ultimii 100 de ani, sper la un parteneriat şi mai puternic, pe măsură ce întâmpinăm împreună provocările şi extraordinarele oportunităţi ce ne aşteaptă", a afirmat diplomatul american, potrivit Agerpres.

El a spus că SUA vor continua să prezinte România "ca un aliat NATO model, care îşi îndeplineşte sau depăşeşte angajamentele faţă de Alianţă investind în apărarea sa, modernizându-şi capacităţile şi contribuind nu doar la securitatea regională, ci şi la apărarea transatlantică şi la eforturile de a pune capăt conflictelor din zone aflate la mare distanţă, precum Afganistan".

"Împreună vom menţine şi consolida legăturile transatlantice. Vom continua excelenta cooperare în domeniul aplicării legii, care oferă siguranţă şi securitate cetăţenilor noştri, luptând împotriva terorismului, a infracţionalităţii organizate, a traficului de armament, droguri şi de persoane şi a influenţei maligne a statelor ostile. Vom colabora pentru a îmbunătăţi securitatea cibernetică şi a oferi apărare împotriva ameninţărilor hibride. Vom promova valorile americane şi vom aplauda îmbrăţişarea de către România a unui viitor democratic şi consolidarea instituţiilor sale democratice, inclusiv a unui sistem judiciar independent. Vom încuraja contribuţiile României la securitatea energetică a Europei, inclusiv prin luarea măsurilor necesare investiţiilor strategice în producţia de energie în Marea Neagră, care are extraordinarul potenţial de a transforma România într-un centru regional de producţie şi distribuţie de energie", a punctat ambasadorul american.

Diplomatul a precizat că SUA vor "sprijini un mediu de afaceri şi investiţional stabil, previzibil şi transparent, pentru a atrage investitori americani în România, a dezvolta comerţul şi a promova prosperitatea economică comună".

"Vom căuta modalităţi de a creşte schimburile culturale şi educaţionale de artişti, savanţi, studenţi şi oameni de ştiinţă dintre România şi Statele Unite, bazându-ne pe excelenta activitate desfăşurată de Comisia Fulbright şi pe recenta şi extrem de bine-venita decizie a Guvernului de a introduce un program de stimulente pentru producţia de filme. Vom comemora victimele Holocaustului şi îi vom învăţa pe copiii noştri despre răul antisemitismului şi extremismului. Statele Unite sunt recunoscătoare pentru contribuţia generoasă a instituţiilor româneşti la crearea unui muzeu dedicat istoriei evreilor din România. Există multe aspecte pozitive ale relaţiei noastre pe care le-aş putea menţiona şi, desigur, România are propriile sale obiective în ceea ce priveşte Parteneriatul nostru strategic. Noi, echipa Ambasadei, vom încerca, în continuare, să sprijinim aspiraţiile României", a punctat Hans Klemm

×
x close