Antena 3 CNN Actualitate Șeful Statului Major al Apărării, surpriză neplăcută pe Facebook. Cineva i-a furat identitatea și a început să răspândească fake news-uri

Șeful Statului Major al Apărării, surpriză neplăcută pe Facebook. Cineva i-a furat identitatea și a început să răspândească fake news-uri

Gabriel Dano
3 minute de citit Publicat la 17:12 01 Feb 2022 Modificat la 17:12 01 Feb 2022
tyuyu
Sursa foto: Pixabay/ Defense.ro

„Vă semnalez un cont fals, cu care nu am nicio legătură. Falsa identitate a fost fabricată pe baza unor informații și fotografii extrase de aici, de pe pagina mea de Facebook sau din alte surse.

Astăzi persoana care se ascunde în spatele acestui fals distribuie postări care se pretind a fi în numele meu. Vă adresez rugămintea să nu le luați în seamă, ba chiar mai mult, vă invit ca, în cazul în care le-ați primit, să raportați către Facebook acest cont drept unul fals și care răspândește informații mincinoase.

Din păcate, știrile false, deși nu reprezintă ceva nou în comunicarea interumană, au găsit în mediul virtual condiții nelimitate de viralizare. Armata României este una dintre instituțiile publice angrenate în lupta de combatere a acestui fenomen. La nivelul instituției apărării funcționează o platformă destinată demantelării campaniilor de dezinformare și combaterii răspândirii de fake-news, intitulată „Inforadar, portalul știrilor corecte”, pe care o recomand spre consultare.

Vă îndemn, de asemenea, ca, nu doar pe subiecte referitoare la Armata României, ci la tot ceea ce vă interesează, să căutați mai ales sursele oficiale. Reziliența la manipulare și dezinformare se construiește cu ajutorul fiecăruia dintre noi”, a scris generalul Daniel Petrescu pe Facebook.

Generalul Daniel Petrescu îndeplinește funcția de șef al Statului Major al Apărării, începând cu data de 1 decembrie 2019

În perioada 2017-2019 a îndeplinit funcția de comandant al Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE), iar, din august până la sfârșitul lunii noiembrie a anului 2019, a îndeplinit funcția de locțiitor al șefului Statului Major al Apărării.

Experiența sa profesională include funcții deținute la nivel tactic, operativ și strategic în cadrul Forțelor Terestre Române, în comandamente NATO și în teatrele de operații.
La nivel tactic, a comandat Batalionul 2 Infanterie „Călugăreni” din București (ianuarie 2004 - octombrie 2008). A comandat, de asemenea, Brigada 2 Infanterie „Rovine” (august 2016 - august 2017), mare unitate care s-a transformat în Brigada Multinațională Sud-Est.

La nivel operativ, a fost șef de stat major al Centrului de Conducere Operațională (2010 - 2013), structură destinată coordonării contingentelor românești participante în teatrele de operații.
Experiența sa la nivel strategic include funcții în Statul Major General: Direcția planificare strategică - șeful Biroului planificare forțe pentru misiuni externe (2008 - 2010) și Direcția operații - șeful Secției operații curente (2010).

În perioada iunie 2013 - iulie 2016, a fost desemnat Reprezentant militar al șefului Statului Major General la Comandamentul Aliat pentru Transformare, comandament strategic al NATO situat în Norfolk, Virginia, SUA.
 
A fost dislocat, în cadrul Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni”, în operații NATO, ONU și de tip coaliție în teatre de operații în care Armata României a trimis forțe. În cadrul operațiilor NATO de stabilitate a participat la misiunea ISAF din Afganistan (iulie 2006 - ianuarie 2007), comandant de batalion și comandant al contingentului național; la misiunea KFOR din Kosovo (octombrie 2003) și SFOR din Bosnia-Herțegovina (octombrie 2004), comandant de batalion în rezerva strategică a NATO; în operația ALBA din Albania (mai-iulie 1997), ofițer de legătură. A comandat Batalionul 2 Infanterie „Călugăreni” în operația de tip coaliție ANTICA BABILONIA în Irak (ianuarie- august 2005). A participat la misiunile ONU de menținerea păcii: MONUA (decembrie 1998 - iulie 1999) și UNAVEM III (august 1995 - aprilie 1996) din Angola, ca ofițer de legătură al contingentului românesc la Comandamentul Forței ONU.
 
Generalul Daniel PETRESCU este șef de promoție al Institutului Militar de Infanterie „Nicolae Bălcescu” de la Sibiu (promoția 1992), șef de promoție al Universității Naționale de Apărare „Carol I” (promoția 2003), absolvent „cu distincție” al Colegiului Național de Război din cadrul Universității Naționale de Apărare Washington DC, SUA, unde a urmat un master în „Strategie de securitate națională” (2010 - 2011). Educația sa militară mai include un doctorat în științe militare și informații la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (București, 2010). De asemenea, este absolvent al Colegiului Întrunit de Comandă și Stat Major (JSCSC, Marea Britanie), unde a urmat Cursul avansat de comandă și stat major (2007-2008). A absolvit masterul în studii de apărare la Kings College din Londra. A participat la mai multe cursuri de scurtă durată organizate de instituții europene de prestigiu, precum Colegiul UE pentru Securitate și Apărare din Bruxelles, Belgia (cursul de planificare strategică a misiunilor și operațiilor Uniunii Europene) și Führungsakademie der Bundeswehr din Hamburg, Germania (cursul pentru ofițeri de stat major ONU).

Pe parcursul carierei a primit distincții și medalii, cele mai importante fiind Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Ofițer, cu însemn pentru militari, Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, Medalia națională „Pentru Merit”, clasa a II-a, Ordinul Virtutea Militară în grad de Comandor, cu însemn de război, Medalia „US Army Commendation”, Medalia „NATO non-article 5” și Medalia ONU „În Serviciul Păcii”.

Daniel Petrescu s-a născut la 26 ianuarie 1971, în Pitești, jud. Argeș. Este căsătorit și are doi copii, potrivit defense.ro.

×
Etichete: daniel petrescu
x close