Doctorul spune că focul s-a întins cu repeziciune și că niciun pacient n-a avut nicio șansă. Medicul a adăugat că personalul medical era pe secție și că toți cei prezenți au încercat să salveze viața pacienților, însă nu s-a putut.
”În secția ATI erau de gardă doi medici, opt asistenți și încă patru infirmieri. În salonul în care a izbucnit incendiul se aflau, în acel moment, două asistente și un medic, colegul nostru care este acum cu arsuri, transferat în Belgia. Era acolo – nu știu sigur dacă în salon, dar în imediata apropiere sigur – se pregătea să pună un cateter central sau să intubeze un pacient. S-a întâmplat totul foarte repede, am înțeles că s-a aprins un injectomat, imediat costumul asistentei care era în proximitate a luat foc și de acolo s-a propagat. Medicul le-a strigat să iasă afară, a intrat el să vadă dacă poate face ceva, dar atunci i-a luat și lui foc costumul și s-a retras. S-a repliat spre baia care este în afara salonului, unde asistentele i-au stins cu apă flăcările de pe combinezon. Are arsuri pe 35-40 la sută din corp, pe zona fața anterioară, de la gât în jos, torace, abdomen, puțin la nivelul membrelor. El a încercat în primul rând să extragă asistentele și în al doilea rând a vrut să vadă dacă poate să scoată unu-doi pacienți. Dar n-a mai avut timp. A venit și colegul celălalt, care făcea vizita pentru salonul celălalt, a încercat și el să intre, să ajute, dar era deja negru, fum, nu se mai vedea nimic” a spus medicul Liviu Ungureanu, șeful secției ATI de la Piatra-Neamț, conform Recorder.
Al doilea medic a încercat să intre, să ajute, dar era deja negru, fum, nu se mai vedea nimic
”Aveau extinctoare în fiecare salon, nu cred că au apucat să fie folosite pentru că totul s-a derulat extrem de repede și n-ar fi avut oricum niciun efect. Ceva a amplificat, sigur a fost oxigenul pe care îl foloseam la capacitate maximă. O să aflăm în zilele următoare exact. Asistenta mi-a spus că era într-un anumit loc din acel salon și practic secvența a fost extrem de rapidă: injectomatul, echipamentul ei de protecție, monitorul, și la un moment dat cu brutalitate, cu forță, s-a generalizat peste tot”.
Nu există sistem automat de stingere a incendiilor
”Nu cred că există sistem automat de stingere a incendiilor în multe spitale sisteme de genul acesta. În filme, vedem, de la o țigară sau de la ceva, se declanșează. Noi, ce să vă zic… Noi ne concentrăm ca medici. Asta vreau să spun în primul rând pentru familiile pacienților și pentru colegul nostru, suntem extrem de…, nu-mi găsesc cuvintele, nu putem exprima părerea de rău și de neputință. Practic, n-au avut nicio șansă. La amploarea pe care a avut-o incendiul. Dacă era un incendiu localizat, ceva mic, măcar jumate din ei aveam timp să-i scoatem, dacă nu chiar pe toți. Dar totul s-a produs în câteva minute, două-cinci-șapte minute, nu știe nimeni exact. N-a fost posibil, din păcate”.
Medicul-erou, Cătălin Denciu, i-a spus în avion lui Tătaru ce s-a întâmplat la ATI în Neamț: “Am încercat să salvez ce se mai putea”
Medicul Cătălin Denciu, eroul din incendiul de la Secția ATI a spitalului din Piatra Neamț, i-a relatat Ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, ce s-a întâmplat în salonul în care au murit 10 pacienți. Cei doi se aflau sâmbătă seară în zborul de la Iași spre București, unde medicul a fost adus la Spitalul Floreasca pentru evaluare.
În seara de sambătă, când a izbucnit incendiul, doctorul Cătălin Denciu în vârstă de 42 de ani, a scos pacienții COVID din salonul alăturat celui care ardea, ajutat de alti 3 colegi, chirurgul Pavel Borș și două asistente. Apoi a intrat în salonul cuprins de flăcări, pentru a încerca să salveze viețile celor aflați deja în stare gravă la ATI, acesta suferind arsuri pe 60% din corp.
Surse din rândul celor care au asigurat transportul au povestit că în aeronavă Nelu Tătaru a vorbit cu medicul Denciu. Când ministrul l-a întrebat ce s-a întâmplat în salon, medicul i-a răspuns: “Am încercat să salvez ce se mai putea”, relatează Libertatea.