În scandalul declanşat la nivel media după ultima şedinţă CSAT au început să se contabilizeze vinovăţiile. Astfel, şeful Poliţiei, chestorul Gheorghe Popa a primit un ultimatum din partea ministrului de Interne. El are 48 de ore pentru a suspenda achiziţiile, iar în caz contrar, îşi pierde funcţia.
?Ai 48 de ore să suspenzi contractele sau să pleci!? ? aceasta ar fi poziţia pe care Cristian David a adoptat-o în faţa chestorului, cel care a semnat, luna trecută, contractele pentru achiziţia a 1.836 de autospeciale, în mare parte Dacia Logan, al căror preţ depăşeşte 78.000 de euro pe bucată.
Mai mult, în baza unui raport al Corpului de Control, finalizat peste noapte, David a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), procurorii urmând să investigheze dacă suma pe care Inspectoratul General al Poliţiei ar urma să o achite în schimbul autospecialelor a fost cea corectă, scrie ?Evenimentul Zilei?.
În acest fel, conflictul dintre palate a fost transferat în ograda răspunzătorilor direcţi de achiziţii, oficiali din Ministerul Internelor şi Reformei Administrative situându-se pe poziţii divergente.
Chestorul Popa a susţinut că, în mandatul său, procedura de achiziţie a fost respectată, încheierea contractelor primind ?undă verde? chiar şi din partea Direcţiei Generale Anticorupţie şi a Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (serviciul secret al Internelor), aflate în subordinea ministrului.
El a sugerat apoi că nu poate fi tras la răspundere pentru caietele de sarcini şi specificaţiile tehnice ale autospecialelor, semnate de fostul şef al poliţiei Dan Fătuloiu şi avizate de direcţiile de specialitate din minister, cu buna-ştiinţă a lui Cristian David.
De cealaltă parte, David sugerează că ultimele concluzii ale controlului făcut la IGPR - care au stat, de altfel, la baza sesizării adresate DNA - nu vizează caietele de sarcini, ci modul în care actualul şef al poliţiei, în calitate de ordonator de credite, a înţeles să cheltuiască banii publici.
Astfel, poziţia celui ce pare acum a fi tap ispăşitor este că nu poate fi tras la răspundere, el preluând doar, din mers, o procedură demarată de predecesorul său. ?Caietul de sarcini şi toate specificaţiile tehnice au fost semnate de Dan Fătuloiu şi avizate de direcţiile de specialitate ale Ministerului Internelor, pe 26 aprilie 2007, în mandatul ministrului David?, delcara cel învinuit.
Cu toate acestea, el recunoaşte că în luna februarie ministrul MIRA i-a atras atenţia asupra suspiciunilor legate de procedura de achiziţie, dar aminteşte că nu s-a dispus nici un control la acea dată, deşi s-au cerut verificări la SRI, cât şi Direcţiei Anticorupţie şi celor de la Protecţia Internă. Acestea au durat şase luni.
Chestorul învinuit aminteşte că legal nu avea nici un motiv să nu semneze contractele, existând riscul, de altfel, de a fi chemat în instanţă în caz că ar fi decurs la acest gest. Gheorghe Popa menţionează că au existat presiuni şi avertizări, în acest sens, atât din partea Ager Leasing (câştigătorul licitaţiei), cât şi din partea subcontractorilor săi.
În conluzie, şeful Poliţiei menţionează că încă nici o bază legală pentru a suspenda contractele, iar în în acest caz ultimatumurile ministrului şi ale preşedintelui riscă să rămână fără efect.
Pe de altă parte, partidele au început să ceară demisia ministrului de Interne pe motiv că fuge de răspundere şi este mincinos.
Antena3.ro