Să urce numai în taxiuri autorizate, să nu intre în vorbă cu persoane necunoscute, să contacteze personalul aeroportului dacă suspectează că ar putea fi victimele unor infracţiuni - acestea sunt principalele recomandări transmise de şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, japonezilor care vin în România.
De asemenea, şeful Poliţiei Române le-a mai recomandat japonezilor să apeleze numai la personalul aeroportului, dacă au neclarităţi după coborârea din avion şi să schimbe bani numai la casele de schimb valutar, potrivit unor surse oficiale, citate de
Mediafax.
Recomandările i-au fost comunicate, vineri, lui Masahito Hayashi, secretar II şi consul al Ambasadei Japoniei la Bucureşti, cu prilejul unei întrevederi la sediul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).
Tobă a asigurat că Poliţia Română a tratat cu foarte multă seriozitate cazul studentei japoneze de 20 de ani care a fost ucisă în urmă cu aproximativ două săptămâni la noi, subliniind că acesta este un incident izolat, România fiind o ţară sigură, potrivit unui comunicat al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI).
Cetăţenii japonezi refuză să vine în România, iar dacă trebuie să facă totuşi acest efort, cer însoţitori de la uşa avionului şi până în locul în care trebuie să ajungă. Dezvăluirea a fost făcută de un oficial din Ministerul Transporturilor, în şedinţa de astăzi privind securitatea în aeroportul Henri Coandă.
O tânără japoneză a fost acostată, acum două săptămâni, în Aeroportul "Henri Coandă", urcată într-un taxi şi dusă până la marginea unei păduri din Corbeanca, unde a fost tâlhărit şi ucisă. Nu şi-a recunoscut fapta, însă procurorii sunt convinşi că el este cel care a acostat-o pe tânără în aeroport şi a urcat cu ea în taxi.
Principalul suspect în acest caz este un tânăr care obişnuia să racoleze clienţi pentru taximetriştii din zona aeroportului, potrivit unor surse judiciare.