Antena 3 CNN Actualitate Şeful Poliţiei Române, la Guvern. MAI va face raport despre bac şi îl va prezenta premierului

Şeful Poliţiei Române, la Guvern. MAI va face raport despre bac şi îl va prezenta premierului

Şeful Poliţiei Române, la Guvern. MAI va face raport despre bac şi îl va prezenta premierului
Foto: Agerpres
de M.Z.    |    08 Iul 2013   •   17:12
Update 17.12 - M.A.I. va face raport despre bacalaureat. Raportul va fi prezentat premierului.

Premierul Victor Ponta l-a convocat, luni, la Palatul Victoria pe ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, cei doi având o discuţie pe tema audierilor de la Poliţia Capitalei în ancheta privind suspiciuni de fraudă la bacalaureatul organizat la Liceul "Dimitrie Bolintineanu".

Prim-ministrul a declarat luni, referindu-se la intervenţia la Liceul "Bolintineanu", că în opinia sa au existat nişte probleme de funcţionare, el arătând că, dacă acestea au fost în zona Parchetului, CSM poate lua măsuri, iar dacă au fost în zona Ministrului Afacerilor Interne (MAI), va discuta cu ministrul.

Ponta a precizat că el nu îl consideră vinovat pe purtătorul de cuvânt al MAI, chiar dacă a furnizat date care s-au dovedit ulterior neadevărate.

El a precizat că aşteaptă în acest sens o informare de la ministrul de Interne, Radu Stroe, arătând că şi acesta trebuie să afle de la cei din subordine cum s-au întâmplat lucrurile.

Parchetul Tribunalului Bucureşti face cercetări pentru fapte de corupţie la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală, directoarea unităţii de învăţământ, Costica Vărzaru, demisă din funcţie după începerea anchetei, fiind arestată preventiv pentru trafic de influenţă.

Anchetatorii au făcut, la 1 iulie, în prima zi a examenelor scrise de la bacalaureat, percheziţii la Liceul "Bolintineanu", cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei. În timpul percheziţiilor s-au găsit sume de bani în sălile de examen, inclusiv asupra unor profesori.

Cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost audiaţi în 1 iulie la Poliţia Capitalei.

Comisia de examen a fost schimbată după proba la Limba română, iar conducerea liceului a fost demisă de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Şapte candidaţi la bacalureat de la Liceul "Bolintineanu" au fost eliminaţi din examen, după ce asupra lor au fost găsite dovezi care indică tentativa de fraudă, "copiuţe, cărţi cu rezolvări, telefoane mobile", la proba de Limba şi literatura română, anunţa, marţi, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Poliţiştii au mers, pe 5 iulie, la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", cu autocare, pentru ca 100 de elevi să fie duşi la audieri, după susţinerea ultimei probe a bacalaureatului.

În faţa intrării în curtea Liceului "Bolintineanu" erau zeci de părinţi care îşi aşteptau copiii. Unii dintre părinţi, nemulţumiţi că poliţiştii au venit la liceu pentru a-i lua pe elevi cu atocarul şi a-i duce la audieri, i-au huiduit şi au reclamat că aceştia fac un abuz.

Ulterior, anchetatorii au renunţat la transportarea cu autocarele a elevilor, iar procurorul şef de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti Bogdan Staicu declara că au fost emise citaţii, nepunându-se problema punerii în executare a unor mandate de aducere.

Ulterior, Staicu spunea că au fost emise mandate de aducere pentru aproximativ 100 de elevi care au susţinut bacalaureatul la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", care ar fi fost puse în executare dacă aceştia nu se prezentau la audieri în urma citării.

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, declara, vineri, că au existat mandate de aducere pentru elevii de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", dar nu au fost puse în aplicare, el apreciind totodată că "Poliţia a lucrat foarte corect".

Update 17.05
- Ministru Radu Stroe a venit la Guvern însoţit de şeful Poliţiei Române, Petre Tobă.
__________________________________________

Ministrul de Interne, Radu Stroe, este la această oră la Guvern.

Stroe discută cu premierul Victor Ponta.

Discuţiile, pe tema scandalului de la Bolintineanu.

Stroe l-a contrazis pe Ponta în privinţa mandatelor.

Premierul a criticat în ultimele ieşiri publice activitatea lui Radu Stroe şi a spus că aşteaptă explicaţii de la acesta, inclusiv pe ancheta de la bac.


Poliţiştii au mers, vineri, la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", cu autocare, pentru ca 100 de elevi să fie duşi la audieri, după susţinerea ultimei probe a bacalaureatului.

În faţa intrării în curtea Liceului "Bolintineanu" erau zeci de părinţi care îşi aşteptau copiii. Unii dintre părinţi, nemulţumiţi că poliţiştii au venit la liceu pentru a-i lua pe elevi cu atocarul şi a-i duce la audieri, i-au huiduit şi au reclamat că aceştia fac un abuz. Totodată, la intrarea autocarului în curtea liceului au existat şi altercaţii între părinţi şi poliţişti.
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Alexandru Niculae, declara că poliţiştii au mers la liceu pentru a pune în executare peste 100 de mandate de aducere emise pe numele unor elevi care au susţinut examenul de bacalaureat la această şcoală.

Acesta a spus că poliţiştii vor pune în executare aproximativ 100 de mandate de aducere emise de instanţă, precizând că elevii vor fi duşi cu autocare la audieri, însă nu au calitatea de învinuiţi şi nu sunt reţinuţi, iar părinţii îşi pot însoţi copiii.

De asemenea, autorităţile au anunţat iniţial că s-au emis mandate de aducere, însă informaţia a fost demontată de premierul Ponta. 

"Am întrebat şi am înţeles că nu este un mandat de aducere, deci, dacă nu e, să facă bine să facă citaţie procurorul care are dosarul", a spus Ponta.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Alexandru Niculae, a fost schimbat din funcţie din cauza comunicării deficitare în caz.






×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close